SCROLL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
4.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - 130.000 ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ & ΑμεΑ.

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΤΟ ΚΡΑΤΑΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟ.
MΕΣ ΤΟ ΚΡΥΟ ΜΕΣ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΤΟ BΟΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ!

networked blogs

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ....

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

1/3/12

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΣΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ϞΕ΄
Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την Εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευαγγελία Κουρουπάκη.
 Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νικόλαος Νικολόπουλος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ:

Αναρωτηθήκαμε και χθες στη συζήτηση για παράδειγμα εάν το Βοήθεια στο Σπίτι πρόκειται για το παλιό ή για ένα καινούργιο πρόγραμμα. Απάντηση όμως δεν πήραμε. Φαίνεται πως οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έχουν βγάλει από τα συρτάρια ό,τι ξεχασμένο πρόγραμμα είχαν και τώρα προσπαθούν να το περάσουν γρήγορα για να το φορτώσουν στις πλάτες της Νέας Δημοκρατίας. Οι πληροφορίες μιλούν για ένα πρόγραμμα που αφορά ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, που ονομάζεται Αυτόνομη Διαβίωση και δίνεται η δυνατότητα υποστηρικτικής διαβίωσης.
Τώρα, πώς μία τόσο πολύπλοκη δράση που συνδυάζει διάγνωση αναγκών, επιδότηση, συμβουλευτική υποστήριξη κατ’ οίκον, στεγαστική συνδρομή, συνδρομή σε διαμόρφωση χώρων διαβίωσης, συνδρομή σε κινητικότητα, μας την πλασάρουν μόνο στον τίτλο της δράσης και τα άλλα παραπέμπονται στις καλένδες όπου θα λυθούν και θα ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις, πώς γίνεται δεν μπορώ να ξέρω. Είναι μια από τις πολλές, συχνές κινήσεις που αντί να λύνουν προβλήματα, δημιουργούν καινούργια και δυσκολότερα. Είναι μάλιστα τόση η προχειρότητα, που ενώ το πρόγραμμα αναφέρεται ως πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων, στην παράγραφο 10 αναφέρεται ως πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι συνταξιούχων.
Σίγουρα, αν δεν λειτουργήσει τίποτα από τα παραπάνω υπέρ των αδυνάτων, θα βολευτούν οι δυνατοί σε μια νέα ακόμη επιτροπή για τους θεσιθήρες. Μα, δεν φτάνει αυτό, αλλά φτιάχνουν και μια διεύθυνση στο Ι.Κ.Α. Έτσι θα έχουμε μία διεύθυνση και μια επιτροπή από πάνω να κάνει τα ίδια.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Υπάρχει μέσα στο νομοσχέδιο και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Και βεβαίως και εδώ βρήκατε τη λύση. Ήταν ένα πρόγραμμα –το είχαμε επισημάνει από τότε που πρωτοεφαρμόστηκε- λειψό, κολοβό. Ήταν ένα πρόγραμμα περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Σήμερα βάζετε μέσα στο νομοσχέδιο να πληρώνουν πλέον οι ασφαλισμένοι για υπηρεσίες που βρίσκονται πολύ κάτω από τις ανάγκες των εργαζομένων. Και οι κοινωνικές παροχές –που έχει υποχρέωση το κράτος να τις προσφέρει και μάλιστα σε υψηλή ποιότητα- ακυρώνονται. Δεν λαϊκίζουμε με αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Όσον αφορά τώρα το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το καταργείτε με τροπολογία. Την παραχωρείτε και την αναθέτετε πλέον σε ιδιωτικά συμφέροντα, σε ιδιωτικές εταιρείες, σαν τις εταιρείες επινοικιάσεως εργαζομένων τις οποίες φτιάχνετε. Αυτό κάνετε. Παραχωρείτε, λοιπόν, πλέον αυτό το Πρόγραμμα στην ιδιωτική κερδοσκοπία.
Και επειδή παίρνετε τη δραστηριότητα αυτή και την παραχωρείτε πια στα ταμεία και επειδή τα ταμεία τη δίνουν σε ιδιωτικές εταιρείες, για να εξοικονομήσετε πόρους, θα βάλετε και ένα τέλος, το οποίο θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να χρηματοδοτείται αυτή η δράση. Και δεν μας λέτε ποιο είναι αυτό το τέλος. Μιλάμε, λοιπόν, για ένα νέο χαράτσι προς τους ασφαλισμένους. Ποιο είναι αυτό το χαράτσι; Όπως λέτε, ο Υπουργός θα καθορίζει με υπουργική απόφαση αυτό το ειδικό τέλος.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι που δούλευαν επί δέκα χρόνια στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τώρα θα μείνουν στο δρόμο. Εκατόν είκοσι χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι εξυπηρετούνταν από αυτή τη δραστηριότητα, αυτήν την ώρα θα τύχουν υπερεκμετάλλευσης και θα γίνουν θύματα μιας νέας δουλοπαροικίας από αυτές τις εταιρείες, προκειμένου να έχουν κάποια υπηρεσία. Αυτό είναι το θεάρεστο έργο το οποίο κάνετε; Αντί να αναβαθμίσετε και να ανασυγκροτήσετε την Υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» για να παίξει πιο αποτελεσματικά το ρόλο της, τη διαλύετε και καλείτε τους ιδιώτες να κάνουν αιτήσεις για συμφωνίες.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ Τέταρτο και τελευταίο. «Βοήθεια στο Σπίτι». Η «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο αναφέρθηκα και νωρίτερα. Όχι μόνο αυτό το πρόγραμμα δεν το αποδυναμώνουμε, αντίθετα το ενισχύουμε και το διασφαλίζουμε, για να μην έχουν πρόβλημα ούτε οι τέσσερις χιλιάδες που εργάζονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σήμερα, για το οποίο δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με αυτό το καινούργιο το οποίο κάνουμε και δεύτερον, για να ενισχυθεί αυτό το πρόγραμμα μέσα από πόρους των ίδιων των δανείων. Τα 35 εκατομμύρια του ΑΚΑΓΕ είναι από την παρακράτηση των συντάξεων και τα μεταφέρουμε στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Να το ενισχύσουμε και όχι μόνο με εθνικούς πόρους, αλλά και με συγχρηματοδότηση, γιατί προαπαιτούμενο για να έχεις συγχρηματοδότηση, για να έχεις δηλαδή τη δυνατότητα αξιοποίησης κοινοτικών πόρων, είναι να έχεις φτιάξει ένα σύστημα βιώσιμο, όπως κάνουν όλες οι χώρες. Άρα, δεν περιορίζεται αυτό το πρόγραμμα μόνο στο σημερινό πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και στους σημερινούς εργαζόμενους, επεκτείνεται και πρέπει κάποια στιγμή να ασχοληθείτε και εσείς με αυτό που λέγεται επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, που είναι ένας τομέας σημαντικός που λειτουργεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από την Ελλάδα.
Αυτό, λοιπόν, θεσμοθετούμε τώρα, τη δυνατότητα να αναπτυχθούν επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας. Διασφαλίζουμε, διευρύνουμε, ενισχύουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», γιατί το θεωρούμε σημαντικό και δεν θα περιοριστεί μόνο στους ανασφάλιστους, αλλά και στους ασφαλισμένους.
Σε ό,τι αφορά τον πόρο, πρέπει να σας πω ότι αυτό θα γίνει με εσωτερική ανακατανομή των πόρων, γιατί υπάρχουν πόροι, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα. Δεν θα υπάρξει πρόσθετη εισφορά και το τονίζω ιδιαίτερα για να μη θεωρηθεί ότι θα έχουμε από τον Σεπτέμβριο μία καινούργια εισφορά. Υπάρχει η δυνατότητα μέσα από το ίδιο σύστημα να χρηματοδοτήσει το «Βοήθεια στο Σπίτι» με εσωτερική ανακατανομή των πόρων.
Και καταθέτω μία διόρθωση, κύριε Πρόεδρε, αντί της φράσης «παράγραφος ΙΑ»,  να μπει η φράση «παράγραφος Ι». Είναι μία αναγκαία διόρθωση.

 
Αθήνα, σήμερα στις 29 Φεβρουαρίου 2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.17΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε Ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΒΥΡΩΝΑ ΠΟΛΥΔΩΡΑ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας):  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Τέλος πάντων, κλείνω γιατί όντως μίλησα δύο λεπτά περισσότερο από εσάς. Αν vssgr.blogspot.com αυτό είναι το έγκλημα, έχετε δίκιο. 
Όμως, θέλω να πω για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ότι αυτά που είπατε, κύριε Υπουργέ, ήταν σταγόνα στο ωκεανό. Χρειάζονταν πολύ περισσότερα. Δεν έχετε προχωρήσει στο να τους εντάξετε στους δήμους, ενώ έχετε την επιταγή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς θα λέγαμε ότι θα πρέπει να είναι μόνιμες οι θέσεις. Δεν σας ζητάνε μονιμότητα, αλλά ασφάλεια στην εργασία και δεν το κάνετε. Έχουμε πρόταση που θα σας την καταθέσω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και συγγνώμη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης):  Υπάρχει, λοιπόν, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που απορώ γιατί κάποιοι συνάδελφοι δεν κατανοούν ότι η ρύθμιση που καταθέσαμε –και περιλαμβάνεται μέσα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο- είναι επέκταση, διεύρυνση και ενίσχυση του συγκεκριμένου προγράμματος, που διασφαλίζει και τη συγχρηματοδότηση και που εξασφαλίζει τη δουλειά για τους εργαζομένους στους δήμους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Κάνει όμως και ένα βήμα παραπέρα. Θέλει να καλύψει –και θα καλύψει- με αυτή τη νέα χρηματοδότηση σαράντα χιλιάδες επιπλέον συνταξιούχους ή και άτομα με αναπηρία, οι οποίοι έχουν ανάγκη από αυτό το πρόγραμμα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Επίσης, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θέλει στήριξη, γιατί είναι ένα ζωντανό, πραγματικό πρόγραμμα κοινωνικής συνεισφοράς σε μοναχικά και εγκαταλελειμμένα άτομα. Αυτήν την περίοδο το έχουμε ανάγκη, γιατί πραγματικά πρέπει να στηρίξουμε αυτές τις οικογένειες.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θέλω να θέσω δυο ζητήματα στον αξιότιμο Υπουργό κ. Κουτρουμάνη. Το πρώτο έχει να κάνει με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Πράγματι, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το πρόγραμμα δεν καταργείται, αλλά αντικαθίσταται από το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων», με εξασφαλισμένες πιστώσεις και βεβαίως με την εποπτεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Μέχρι εδώ όλα καλά.
Το πρόβλημα, κύριε Υπουργέ, επίσης δεν έχει να κάνει με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, γιατί και σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω των κοινωνικών επιχειρήσεων εμπλέκεται σε τέτοιου είδους προγράμματα και δομές και ο ιδιωτικός τομέας.
Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι το εργασιακό μέλλον των τριών χιλιάδων οκτακοσίων ανθρώπων, εργαζομένων, που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν αυτοί που πραγματικά κράτησαν ζωντανό το πρόγραμμα αυτό και οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 30.6.2012.
Αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν, κύριε Υπουργέ, μετέωροι. Τι θα μπορούσε να γίνει, για να εξασφαλιστεί το εργασιακό μέλλον των ανθρώπων αυτών; Θα μπορούσε πολύ απλά να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών μαζί με το δικό σας Υπουργείο, προκειμένου να συσταθούν κοινωνικές υπηρεσίες ανά δήμο, όπως προβλέπεται και από τις πρόνοιες του «Καλλικράτη».
Τι θα γινόταν, vssgr.blogspot.com αν υπήρχε η εξέλιξη αυτή; Οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» θα εντάσσονταν σε αυτές τις κοινωνικές δομές των δήμων και έτσι χωρίς κανένα πρόβλημα θα εξασφάλιζαν το εργασιακό τους μέλλον, αφού οι δομές αυτές θα μπορούσαν να είναι πάροχοι των υπηρεσιών αυτών φροντίδας των ηλικιωμένων μέσω συμβάσεων που θα γίνονταν μεταξύ αυτών και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει σήμερα να ξεκαθαρίσετε τι θα γίνει με το εργασιακό  μέλλον αυτών των ανθρώπων, κύριε Υπουργέ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κλείνω με τον κ. Κουτρουμάνη. Τι κάνετε, κύριε Κουτρουμάνη, εδώ με το «Βοήθεια στο Σπίτι»; Αυτή η «Βοήθεια στο Σπίτι» λέτε εδώ ότι θα πάει στα ασφαλιστικά ταμεία ΙΚΑ, ΕΤΑΜ και «θα δοθεί» –σας διαβάζω τι λέτε- «σε αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις». Συμπεριλαμβάνονται εδώ οι αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν στο σκοπό τους την κοινωνική ανάπτυξη ή πρόνοια ή συναφή προς τον ανωτέρω σκοπό κατ’ οικείο καταστατικό, δηλαδή σε ιδιώτες, ιδιωτικά συμφέροντα η «Βοήθεια στο Σπίτι».
Και τι λέτε, επίσης, κύριε Κουτρουμάνη, γιατί δεν μπορείτε να τα αποκρύπτετε; Μας λέτε, επίσης, ότι από 1.9.2012 –ακούστε, κύριοι!- θεσμοθετήθηκε ειδική εισφορά ασφαλισμένων σε φορείς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη χρηματοδότηση της παροχής της κατ’ οίκον φροντίδας. Δηλαδή, εδώ έρχεστε με την τροπολογία σας και βάζετε ένα χαράτσι από την 1η Σεπτεμβρίου, ένα χαράτσι του οποίου δεν μας λέτε το ύψος. Λέτε ότι το ύψος θα το καθορίζει ο Υπουργός, ο εκάστοτε Υπουργός. Πού ακούστηκε αυτό το πράγμα, όταν πρωτοεισάγεται ένα τέλος, ένα χαράτσι, να μην τίθεται ούτε καν το ύψος του και να μην παραπέμπει έστω μετά για το ανεβοκατέβασμά του σε υπουργικές αποφάσεις;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή vssgr.blogspot.com)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ, κύριε Λαφαζάνη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εδώ μας το κρατάτε και μυστικό. Δηλαδή, θα επιβαρύνετε και άλλο τους ασφαλισμένους; Εδώ είχατε εξασφαλισμένους πόρους και εθνικούς και ευρωπαϊκούς για την υπηρεσία αυτή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Παρακαλώ, ολοκληρώστε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τελειώνω αμέσως, κυρία Πρόεδρε.
Αφήνετε στο δρόμο τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν δέκα χρόνια, κυρίες και κύριοι, στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Ίσως και γι’ αυτό τους αφήνετε και στο δρόμο. Αυτό κάνετε, γιατί μην μου πείτε ότι οι ιδιωτικές εταιρείες θα πάνε να προσλάβουν αυτούς. Δουλεμπόριο θα κάνουν. Δουλεμπόριο! Αυτό το οποίο κάνετε, λοιπόν, να το αποσύρετε αμέσως. Δεν έχετε δικαίωμα με τροπολογία να εισάγετε χαράτσια! Κανένα δικαίωμα δεν έχετε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης.
Θα κάνετε παρέμβαση, κύριε Υπουργέ;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Όχι, κύριε Πρόεδρε. Θα κάνω μετά μία παρέμβαση. Τώρα θα ήθελα για μισό λεπτό μόνο να πω ότι για το «Βοήθεια στο Σπίτι» έχω μιλήσει και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια πάρα πολλές φορές.
Επιτέλους, διαβάστε τι λέει το νέο σχέδιο και ποιο είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που είχαμε μέχρι σήμερα! Δεν το πειράζουμε αυτό το πρόγραμμα που έχει το Υπουργείο Εσωτερικών! Δημιουργούμε νέο πρόγραμμα, για να βοηθήσουμε και τα δύο!
Διαβάστε, σας λέω και πάλι, γιατί δημιουργείτε στους εργαζόμενους μία ανησυχία για την επόμενη μέρα, ενώ θα έπρεπε να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο! Πρέπει να διασφαλίσουμε και εκείνους, αλλά και το Πρόγραμμα! Εκτός από τους εργαζόμενους, πρέπει καμιά φορά να μιλάμε και για τους ωφελούμενους, δηλαδή τους συνταξιούχους και τους ανάπηρους που περιμένουν να έχουν ένα διευρυμένο πρόγραμμα! Αυτό κάνουμε vssgr.blogspot.com!
Θα επανέλθω, κύριε Πρόεδρε και μετά.
ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΑΟΥΣΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Στον ελάχιστο χρόνο, λοιπόν, που έχω στη διάθεσή μου, θα ξεκινήσω και εγώ από το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», κύριε Υπουργέ. Είναι ένα πρόγραμμα που μέχρι τώρα ήταν συγχρηματοδοτούμενο και είχε σαν στόχο τη διασφάλιση των συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των συνταξιούχων ανάπηρων. Δεν πρέπει, μάλιστα, να ξεχνάμε πόσο βοήθησε αυτό το Πρόγραμμα και τα παιδιά αυτών των συνταξιούχων, ώστε να ασχολούνται απερίσπαστα με τις εργασίες τους, με άλλες οικογενειακές ή κοινωνικές υποχρεώσεις τους.
Με τη σημερινή τροπολογία, θεωρώ ότι το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εντάσσεται στην εθνική κοινωνική πολιτική και μπαίνουν οι προϋποθέσεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Αναμφίβολα πρόκειται για μία εξόχως σημαντική νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας που αποτελεί τομή για το πολύπαθο τον τελευταίο καιρό σύστημα κοινωνικών παροχών.
Θα αναφερθώ, όμως και εγώ στο προσωπικό, σ’ αυτά τα στελέχη που υπηρετούν για πάνω από δέκα χρόνια! Είναι αυτά τα στελέχη που καταξίωσαν στη συνείδηση κάθε Έλληνα πολίτη αυτό το Πρόγραμμα. Θα πρέπει, λοιπόν, εφ’ όσον έχουν βρεθεί οι πόροι, εφ’ όσον διασφαλίζεται η συνέχεια, να διασφαλιστεί και με κάποιον τρόπο και η συνέχεια της εργασίας αυτών των ανθρώπων, αυτών των έμπειρων στελεχών.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριοι Υπουργοί Υγείας και Εργασίας, καταθέσατε μία τροπολογία αργά το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής. Είναι μία τροπολογία-σαλάτα, πρόχειρα συναρμολογημένη και με έντονο προεκλογικό χαρακτήρα. Πρώτον, σ’ αυτήν την τροπολογία λέτε να προχωρήσετε στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος με τίτλο «Πρόγραμμα Κατ’ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων».
Κύριε Υπουργέ Εργασίας, είπατε στην ομιλία σας ότι εξασφαλίστηκε συγχρηματοδότηση και ότι οι εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν και ότι θα συνεχίσουν. Προς το παρόν δεν κινδυνεύουν, αλλά για ψηφίστε αυτήν την τροπολογία που ιδιωτικοποιεί την κατ’ οίκον φροντίδα!
Ρωτώ το εξής: Γιατί να κινδυνεύσουν οι εργαζόμενοι, κύριε Υπουργέ; Γιατί; Πρώτον, έχετε στα χέρια σας εσείς και το Υπουργείο Εσωτερικών εξασφαλισμένα χρήματα για την απρόσκοπτη λειτουργία κάθε χρόνο όλων των μονάδων «Βοήθεια στο Σπίτι» από εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους, ναι ή όχι;
Δεύτερον, υπάρχει συμφωνία και υποχρέωση της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει μόνιμα χαρακτηριστικά στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και στην κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ναι ή όχι;
Τρίτον, έχουμε εργαζόμενους από το ΑΣΕΠ εδώ και δέκα χρόνια που δεν ζητούν καν μονιμότητα –εμείς λέμε «ναι, είναι μόνιμοι»- ενώ έχουν όλες τις προδιαγραφές, παρά ζητούν μόνο σταθερή εργασία, ναι ή όχι;
Γιατί δεν κάνετε μία νομοθετική ρύθμιση για όλα αυτά τώρα, ώστε να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, όπως προβλέπει και ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και να λυθεί, επιτέλους, το θέμα αυτών των εργαζομένων και οι δήμοι –άρα και το ίδιο το κράτος- να ασκούν κοινωνική πολιτική;
Αντ’ αυτών, τρέξατε να κατεβάσετε ένα ολόκληρο σχέδιο νόμου ως τροπολογία που δίνει τα προγράμματα στους ιδιώτες, στην αβεβαιότητα του ιδιωτικού κανιβαλισμού, αφήνοντας αυτούς τους εργαζόμενους στο πουθενά! Τι θα πείτε στους εργαζόμενους, όταν αυτοί θα βρεθούν στο δρόμο; Δεν το συζητώ και γι’ αυτούς που στηρίζουν οι εργαζόμενοι! Όμως, αν μιλάμε για τους εργαζόμενους, θα τους πείτε «έπρεπε να ανοίξουμε τις ίσες ευκαιρίες για όλους, χωρίς πρώτα να κατοχυρώσουμε τα αυτονόητα για σας, αλλά και για την πολιτεία»; Θα τους πείτε «ενώ είχαμε όλες τις προϋποθέσεις, δηλαδή χρήματα, εργαζομένους, την υποχρέωση για νομοθετική ρύθμιση, προτιμήσαμε να μην την κάνουμε και να σας αφήσουμε στο πουθενά»;
Άρα, με όλα αυτά που προείπα, χρειάζεται άμεση νομοθετική ρύθμιση, κύριε Υπουργέ, εδώ και τώρα!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Θέλω να δώσω, κύριοι συνάδελφοι, κάποιες απαντήσεις και κάποιες διευκρινίσεις σε κάποια ερωτήματα που έχετε θέσει.
Έχουν αναφερθεί πολλοί συνάδελφοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Έδωσα μια απάντηση.
Να δώσω επιπλέον ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες σε σχέση με το πρόγραμμα. Για να μπορέσουν, αγαπητοί συνάδελφοι, οι 3800 vssgr.blogspot.com εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» να συνεχίσουν την εργασία τους υπάρχει μια βασική προϋπόθεση: Να είναι συγχρηματοδοτούμενο το πρόγραμμα, γι’ αυτό παραμένουν στην εργασία τους μέχρι τον Ιούνιο-Ιούλιο. Με το νέο πρόγραμμα που θα είναι συγχρηματοδοτούμενο θα διασφαλιστεί και η δική τους εργασία, αλλά ταυτόχρονα και το πρόγραμμα για το σύνολο των ωφελουμένων μέχρι σήμερα και για ακόμα 40.000 ωφελούμενους.
Για να γίνει συγχρηματοδοτούμενο το πρόγραμμα απαιτείται να έχει σταθερή χρηματοδότηση. Αυτή η χρηματοδότηση πρέπει να προέρχεται και από ασφαλιστική κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και έχει δίκιο γιατί σε όλες τις χώρες καλύπτεται ο ασφαλιστικός κίνδυνος της εξάρτησης. Έτσι, λοιπόν, λειτουργούν όλες οι χώρες, έτσι πρέπει να  λειτουργήσουμε και εμείς, ούτως ώστε να έχουμε ένα βιώσιμο σύστημα.
Αν γινόταν μια συζήτηση σε άλλο χρόνο θα σας έλεγα, όπως εξασφαλίσαμε τα 35 εκατομμύρια από το ΑΚΑΓΕ, ότι θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε επιπλέον χρήματα και από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, ή από τον Οργανισμό Αγροτικής Εστίας για να κάνουμε ένα πολύ καλύτερο πρόγραμμα. Θα το κάνουμε αυτό το πρόγραμμα. Κάνουμε τα πρώτα βήματα. Θα υλοποιήσουμε αυτά τα δύο προγράμματα.
Δεν είναι αλήθεια ότι δίνουμε σε ιδιώτες το πρόγραμμα. Και δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένουμε σε κάποια πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. vssgr.blogspot.com Δίνουμε τη δυνατότητα στις δημοτικές επιχειρήσεις, δίνουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις της περιφέρειας, δίνουμε τη δυνατότητα στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, δίνουμε τη δυνατότητα στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας και δίνουμε τη δυνατότητα τελικά οι ωφελούμενοι να κρίνουν μόνοι τους ποια είναι η δομή που τους εξυπηρετεί.
Αυτό δεν σημαίνει ότι παραγνωρίζουμε σε καμία περίπτωση, τις επιχειρήσεις εκείνες των δήμων και τις κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρουν σημαντικό έργο. Μπορεί το Ταμείο, το ΙΚΑ δηλαδή στη προκειμένη περίπτωση, να κάνει σύμβαση για να εξυπηρετούνται οι συνταξιούχοι ή τα άτομα με αναπηρία και γενικότερα οι ωφελούμενοι απ’ αυτό το πρόγραμμα.
Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Όμως θα το κάνουμε γιατί είναι αναγκαιότητα και όχι μόνο για την κάλυψη της φροντίδας των ηλικιωμένων, αλλά ένα ευρύτερο πρόγραμμα το οποίο θα είναι παρόμοιο με εκείνο που έχουν εφαρμόσει άλλες χώρες εδώ και χρόνια.
Δεν θα υπάρχει νέα εισφορά. Το είπα και το πρωί. Δεν παρακολουθήσατε. Δεν θα υπάρξει νέα επιβάρυνση ...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μα, εδώ τι λέτε, κύριε Κουτρουμάνη; Ειδική εισφορά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κύριε Λαφαζάνη, επιμένετε πάλι. Επιμένετε μέχρι το τέλος.
Λέω ότι θεσμοθετείται εισφορά. Δεν λέει πουθενά νέα εισφορά. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν αρκετές ασφαλιστικές εισφορές. Με 0,1% ή με 0,2% από τους πόρους που υπάρχουν ήδη μπορεί να δημιουργηθεί ένα πολύ καλό διευρυμένο πρόγραμμα για το «Βοήθεια στο σπίτι», όπως το περιέγραψα.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ:  Θα ήθελα να πω δυο λόγια για τις υπόλοιπες ρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο. Έχουμε την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, η οποία συνεχίζεται –ένα σημαντικό ζήτημα- τα μειωμένα 50 ένσημα που χρειάζονται για την ασφάλιση –όλα αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνονται στην τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Κουτρουμάνης- τη συνταξιοδότηση γονέων αναπήρων- που λύνει ένα θέμα που υπήρχε για πολλές δεκάδες οικογένειες- vssgr.blogspot.com -το ζήτημα που έχει να κάνει με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Ολοκληρώνεται έτσι ένας σχεδιασμός, ο οποίος δίνει οριστική λύση μετά το 2014 και μέχρι τότε έχει τη δυνατότητα ο κάθε δήμος, η κάθε δημοτική επιχείρηση, ο κάθε φορέας, ο οποίος θέλει να ασχοληθεί και είναι κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση είτε και ιδιωτικός, να ενταχθεί στο πρόγραμμα.
Αυτό για ποιο λόγο γίνεται; Διότι διασφαλίζεται η ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση μέσα από τη διασφάλιση του πόρου από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Θεσμοθετείται πόρος. Δεν είναι κάποιος καινούργιος πόρος. Είναι ανακατανομή των πόρων που και σήμερα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι. Επομένως, έχουμε μια θετική εξέλιξη για το θέμα του «Βοήθεια στο Σπίτι», την οποία δεν πρέπει να αντιστρέψουμε, όπως γίνεται συνήθως.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Δεύτερον, ως προς την κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης του προγράμματος «Κατ’ οίκον φροντίδας των συνταξιούχων», αυτό βλέποντάς το, το χειροκροτεί κανείς και λέει ότι πράγματι έτσι πρέπει να γίνει. Αυτό είναι το τυρί, αλλά πίσω είναι και η φάκα.
Σου λέει ότι από 1.9.2012 θεσμοθετείται η ειδική εισφορά ασφαλισμένων σε φορείς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας για τη χρηματοδότηση της παροχής της κατ’ οίκον φροντίδας των ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν.
Επίσης, το ΙΚΑ συνάπτει ειδικές συμβάσεις με παρόχους, οι οποίοι πάροχοι είναι επιχειρήσεις δήμων, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού vssgr.blogspot.com ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν σκοπό τους την κοινωνική ανάπτυξη, την πρόνοια ή συναφή προς τον ανωτέρω σκοπό, κατά το οικείο καταστατικό.
Αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι και ότι εδώ θα μπορούν να υπεισέλθουν κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Αυτό τουλάχιστον λέει, κύριε Υπουργέ, το άρθρο που διαβάζω. Δεν ξέρω αν εννοείται κάτι άλλο από αυτά που γράφονται εδώ μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

VSSGR-FB

Powered By BloggerTips.gr