SCROLL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
4.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - 130.000 ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ & ΑμεΑ.

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΤΟ ΚΡΑΤΑΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟ.
MΕΣ ΤΟ ΚΡΥΟ ΜΕΣ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΤΟ BΟΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ!

networked blogs

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ....

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

27/12/11

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 22/12/2011 ΓΙΑ ΒΣΣ


ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΚΛΑΔΕΣ. ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Θα συζητηθεί η με αριθμό 331/19-12-2011 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Χρήστου Ζώη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει εκ μέρους της Κυβερνήσεως η Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κυρία Γεννηματά.
Ο ερωτών συνάδελφος κύριος Χρήστος Ζώης έχει το λόγο προκειμένου να αναπτύξει προφορικά την επίκαιρη ερώτησή του.
            ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε Χαίρομαι γιατί η κυρία Γεννηματά θα μου απαντήσει σήμερα εκ μέρους της Κυβερνήσεως και αυτό γιατί γνωρίζω καλά τον άνθρωπο και ξέρω τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που έχει για τα ζητήματα αυτά, ιδιαίτερα δε για το θέμα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».


            Κύριε Πρόεδρε, όλοι μας γνωρίζουμε ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν και παραμένει, παρά το γεγονός ότι απειλείται, ένα πρόγραμμα το οποίο στηρίζει ιδιαίτερα τους αδυνάτους και όχι μόνο τους συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία μια σειρά ζητημάτων τα οποία, αν δεν υπήρχε το πρόγραμμα αυτό, θα επιβάρυναν πέραν όλων των άλλων περαιτέρω τον κρατικό προϋπολογισμό.
Γνωρίζω ότι το ζήτημα το οποίο απασχολεί σήμερα τη Βουλή με την επίκαιρη ερώτησή μου έχει ήδη τεθεί άλλες δύο φορές το τελευταίο διάστημα από συναδέλφους μου και της Νέας Δημοκρατίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και έχει απαντηθεί τόσο από τον κύριο Κουκουλόπουλο όσο και από τον κύριο Κουτρουμάνη.
            Το ερώτημα λοιπόν είναι: Εάν έχει απαντηθεί, γιατί επανέρχομαι; Επανέρχομαι γιατί οι απαντήσεις δεν έχουν ορίζοντα, δεν έχουν προοπτική. Είναι απαντήσεις οι οποίες απαντούν στο βασανιστικό σήμερα, στο τι κάνουμε και πώς πάμε, αλλά τούς λείπει ο ορίζοντας.
Γι’ αυτό τον ορίζοντα έρχομαι σήμερα στην Αίθουσα της Βουλής και απευθύνομαι στην Κυβέρνηση και αναρωτιέμαι πώς η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση όχι απλώς της συνέχισης του προγράμματος για το 2012 για το οποίο φαντάζομαι ότι θα μου απαντήσει η κυρία Υπουργός, όπου την τελευταία στιγμή εξασφαλίστηκαν κάποιες πιστώσεις, αλλά για το πώς θα πάμε παραπέρα.
Γι’ αυτό τα ερωτήματά μου τα οποία έχω διατυπώσει εγγράφως θέλω υπό αυτό το πρίσμα να αντιμετωπιστούν και να δοθεί απάντηση για το μέλλον του προγράμματος και το μέλλον των ίδιων των απασχολούμενων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
            Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
            ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Ζώη. Το λόγο έχει η Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κυρία Γεννηματά να λάβει το λόγο προκειμένου να απαντήσει στον ερωτώντα συνάδελφο.
            ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
            Κύριε Ζώη, καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια. Πιστεύω και ελπίζω ότι η απάντηση που θα πάρετε σήμερα απαντά στο πρόβλημα του «Βοήθεια στο Σπίτι» όχι μόνο για το 2012 αλλά και για τα επόμενα χρόνια, γιατί στόχος μας είναι μία βιώσιμη λύση. Θεωρώ πραγματικά ότι αυτό το πρόγραμμα βρίσκεται στο «σκληρό πυρήνα» της κοινωνικής πολιτικής, της προνοιακής πολιτικής, ακριβώς γιατί απαντά στις ανάγκες της εξυπηρέτησης των αναγκών των πιο ευπαθών ομάδων της ελληνικής κοινωνίας και μάλιστα εκείνων των ομάδων που πλήττονται ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον αυτή τη στιγμή από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.
            Θα ήθελα μόνο για την αρχή να θυμίσω σε όλους μας ότι αντίστοιχες παρεμβάσεις έχουν τις ρίζες τους ακόμα στη δεκαετία του ’80, όταν πολλά από τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας –ο κύριος Καρανίκας, ο συνάδελφος που βρίσκεται στην Αίθουσα, το γνωρίζει πολύ καλά- ξεκίνησαν να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες νοσηλείας ή βοήθειας στο σπίτι σ’ αυτές τις ευπαθείς ομάδες από εκείνη ακόμα την εποχή.
Τη δεκαετία του ’90 η πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος στόχευσε ακριβώς μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες, μέσα από τις υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης έτσι ώστε να μπορέσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά και σε μεγαλύτερο εύρος να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες αυτών των συμπολιτών μας.
Ο λόγος που τα θυμίζω όλα αυτά είναι γιατί θεωρώ ότι αδικούμε αυτό το τόσο σημαντικό Πρόγραμμα που έχει συνεισφέρει πολύ σημαντικά όλα τα προηγούμενα χρόνια εάν περιοριζόμαστε στην αναφορά μας σε ένα απλώς συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συνεχιστεί.
Η στρατηγική μας είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι» να μετεξελιχτεί σταδιακά σε ένα σύγχρονο σύστημα πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας και προώθησης κοινωνικής ένταξης αυτών των ομάδων, δηλαδή των μοναχικών ηλικιωμένων και των αναπήρων, ενσωματώνοντας και τις καλές πρακτικές που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Η στρατηγική μας προβλέπει ένα βραχυπρόθεσμο μεταβατικό στάδιο που θα εξασφαλίζει ότι οι ομάδες του πληθυσμού που εξυπηρετούνταν μέχρι σήμερα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας μέχρι να εφαρμοστεί το βιώσιμο σύστημα, για το οποίο σας θυμίζω ότι έχουμε δεσμευτεί στην κοινότητα γιατί με αυτήν την προϋπόθεση δόθηκε η τελευταία χρηματοδότηση για τη χρονιά που διανύουμε και μάλιστα θέλουμε να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες μας σε συμπολίτες μας που αποκλείονταν αδικαιολόγητα μέχρι τώρα.
Ήδη, για την επίτευξη συνολικά της στρατηγικής μας διασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση του Προγράμματος από εθνικούς πόρους. Θυμίζω ότι και αυτό ήταν η δέσμευσή μας απέναντι στην κοινότητα. Εθνικοί πόροι θα είναι και κρατικοί και μη κρατικοί.
Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ήδη θεσμοθετηθεί η χρηματοδότηση ύψους έως 35 εκατομμυρίων ευρώ για το «Βοήθεια στο Σπίτι». Παράλληλα, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών έχει προωθηθεί διάταξη σε επικείμενη πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα εξασφαλίζει πρόσθετη χρηματοδότηση από αντίστοιχους πόρους του άρθρου 259 του ν.3852 με σκοπό ακριβώς τη χρηματοδότηση του Προγράμματος.
Σας λέω στην πρωτολογία μου το γενικό περίγραμμα και τις προθέσεις μας και στη δευτερολογία μου θα σας πω αναλυτικά ποιο είναι το πρόγραμμα και τι θα γίνει με τους εργαζόμενους.
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Καλώς. Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό.
Παρακαλείται ο ερωτών συνάδελφος, κ. Χρήστος Ζώης, να λάβει το λόγο για την δευτερολογία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτά είναι τα παράδοξα του Κανονισμού μας. Εγώ τώρα θα πρέπει να τοποθετηθώ δευτερολογώντας ενώ εκκρεμεί, όπως αντιλαμβάνεστε, η πλήρης απάντηση της κυρίας Υπουργού και ή θα υπολείπομε τελικώς από αυτήν την «άτυπη αναμέτρηση» στο τέλος αυτής της συζήτησης ή κύριε Πρόεδρε, θα αδικήσω την κυρία Υπουργό, η οποία δεν έχει προλάβει βεβαίως ακόμα να εκφραστεί τελείως και ολοκληρωτικώς.
Εν πάση περιπτώσει εγώ για τα όσα μέχρι τώρα άκουσα δεν μπορώ παρά να εκφράσω την αισιοδοξία μου, διότι ακόμη μια φορά αναγνωρίζεται όχι μόνο η ωφέλεια, η χρησιμότητα του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», όχι μόνο επιβεβαιώνεται ότι δεν θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα μόνο στο 2012, αλλά αντιμετωπίζεται το 2012 ως απαραίτητο και μεταβατικό διάστημα για να υλοποιηθεί ένα σχέδιο ευρύτερης στρατηγικής για τη μονιμότερη  εξυπηρέτηση αυτού του Προγράμματος.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, θέλω να επισημάνω -για να το έχει αυτό υπόψη της η κυρία Υπουργός και να δώσει την ανάλογη έμφαση στη δευτερολογία της- ότι το ζήτημα των απασχολουμένων ή των εργαζομένων, αν προτιμάτε, στο Πρόγραμμα είναι κυρίαρχο, δεδομένου ότι και μετά την κατάργηση του ν.3320/2005 από τον παριστάμενο σήμερα Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Ραγκούση, τότε Υπουργό Εσωτερικών, υπάρχει ένα ζήτημα με το πώς θα αντιμετωπιστεί η μοριοδότηση των απασχολουμένων στο Πρόγραμμα.
Εξαιτίας αυτής της αδυναμίας, την οποία εγκαίρως είχαμε εντοπίσει, το Πρόγραμμα πάγωσε. Δεν προωθήθηκαν οι λύσεις με την ταχύτητα που έπρεπε να προωθηθούν, ακριβώς εξαιτίας αυτής της αδυναμίας, την οποία δεν είχε την πρόνοια, εάν θέλετε, ο νόμος ο οποίος κατήργησε τον προηγούμενο να προβλέψει.
Κυρία Υπουργέ, μπορείτε να βεβαιώσετε τους απασχολουμένους ότι δεν θα μείνουν στο δρόμο, όταν θα λήξει αυτό το μεταβατικό στάδιο; Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι θα είναι αυτοί οι οποίοι θα συνεχίσουν, με την εμπειρία που έχουν, να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των ανθρώπων; Μπορείτε, επίσης, να μας διαβεβαιώσετε ότι θα βγει εγκαίρως η εγκύκλιος, όπως ο κ. Κουτρουμάνης, ο συνάδελφός σας Υπουργός, διαβεβαίωνε το Σώμα ότι θα πιέσει το Υπουργείο σας να βγάλει άμεσα την εγκύκλιο, για να μην έχουμε την επανάληψη των περσινών φαινομένων, που η εγκύκλιος βγήκε αφού είχε εκπνεύσει το Πρόγραμμα και μια σειρά από εκκρεμότητες καλούνταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και η πολιτεία σε κεντρικό επίπεδο να αντιμετωπίσουν; Δεν αντιμετωπίζονται πάντα όλα αυτά τα ζητήματα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή). Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Τέλος, μπορείτε να επαναλάβετε τη διαβεβαίωση ότι θα αυξηθεί και θα συμπεριληφθεί στους εξυπηρετούμενους ο πραγματικός αριθμός, αφήνοντας στην άκρη κάποια τερτίπια, τα οποία, επικαλούμενα τον εξορθολογισμό του συστήματος, άφησαν απ’ έξω δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας, οι οποίοι εξυπηρετούνταν;
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, και για την ανοχή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Ζώη.
Παρακαλείται η Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών κ. Φώφη Γεννηματά να λάβει το λόγο, προκειμένου να ολοκληρώσει την απάντησή της προς τον ερωτώντα συνάδελφο.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών): Κύριε Ζώη, πράγματι το ζήτημα των εργαζομένων στο Πρόγραμμα είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Τους έχω συναντήσει προσωπικά, τους έχω αναπτύξει όλες μας τις προσπάθειες, όλες τις πτυχές των προβλημάτων. Νομίζω ότι είναι απολύτως ενήμεροι, με απόλυτη ειλικρίνεια, για όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και για όλες τις προσπάθειες που κάνουμε για την εξεύρεση της λύσης.
Θέλω να σας πω τι έχουμε κάνει αυτή τη στιγμή, γιατί νομίζω ότι έχει αξία να μιλάμε για αυτά που είναι ξεκάθαρα και δεδομένα. Σας ανέφερα προηγουμένως την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία έχουμε προωθήσει τη ρύθμιση για την χρηματοδότηση. Εκτός από τη χρηματοδότηση, στη συγκεκριμένη Πράξη ρυθμίζουμε την παράταση του Προγράμματος, την επέκτασή μέχρι 30-6-2012 τόσο του Προγράμματος όσο και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις επιχειρήσεις τους για την υλοποίηση του Προγράμματος, έτσι όπως εξελίσσεται με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ όλο το 2011. Έτσι, εξασφαλίζουμε τη συνέχιση και της Πράξης και των υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους, αλλά και τη συνέχιση της απασχόλησης των ίδιων εργαζομένων, ανεξάρτητα από την πηγή της χρηματοδότησης. Αυτή η ρύθμισή μας στηρίζεται σε σχετική γνωμοδότηση που πετύχαμε και πήραμε από το ΑΣΕΠ.
Έως τότε, μέχρι τις 30-6-2012, οι εθνικές αρχές θα έχουν ολοκληρώσει το θεσμικό και επιχειρησιακό πλαίσιο παροχής υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας, με τα μόνιμα χαρακτηριστικά που πια αυτό θα λάβει. Συγκεκριμένα, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνδιαμορφώνουν αυτή τη στιγμή ένα κοινό σχέδιο για τη μακροχρόνια πολιτική σ’ αυτό το πεδίο.
Τι περισσότερο θα έχει αυτό το σχέδιο; Επεκτείνει ακόμη περισσότερο τους εθνικούς πόρους που ήδη σας ανέφερα, αυτούς που ήδη έχουμε εξασφαλίσει, έτσι ώστε να υπάρξει παροχή ακόμη περισσότερων υπηρεσιών σε ακόμα περισσότερους ασφαλισμένους. Και εδώ θέλω να σταθώ ιδιαίτερα, γιατί θέλουμε να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες μας και σε ανασφάλιστους και σε ηλικιωμένους και σε ανασφάλιστα ΑΜΕΑ, που μέχρι σήμερα αδικαιολόγητα είχαν αποκλειστεί από το Πρόγραμμα και έχετε πάρα πολύ δίκιο στο ότι πρέπει να επεκτείνουμε τον αριθμό και τις κατηγορίες των ωφελουμένων.
Το σχέδιο που ετοιμάζουμε εξασφαλίζει δίκαια κοινωνικά κριτήρια προσδιορισμού των ωφελουμένων, όπως η ηλικία τους, το εισόδημά τους, η μοναχικότητα, η οικογενειακή τους κατάσταση και η κατάσταση της υγείας τους. Επιστρατεύει και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο ν.4019 για την κοινωνική οικονομία, περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των πόρων και αξιολόγησης του Προγράμματος. Θυμίζω ότι και αυτό είναι μια δέσμευσή μας απέναντι στην Κοινότητα. Έτσι, με αυτό το νέο σύστημα ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση που είχε υπογράψει η κ. Κατσέλη με τον αρμόδιο Επίτροπο της Κοινότητας.
Τα θυμίζω όλα αυτά γιατί όλες αυτές οι δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει τότε με τη σύμβαση αυτή αποτελούσαν και προϋπόθεση, για να δοθεί η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα του ’11. Άρα, καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά είναι πάρα πολύ κρίσιμα. Το βιώσιμο σχέδιο και η εφαρμογή του είναι πάρα πολύ κρίσιμη και για τη συνέχιση του προγράμματος από εδώ και πέρα και για την επέκτασή του, αλλά και για να καταφέρουμε να  πάρουμε τους πόρους για το πρόγραμμα που υλοποιούσαμε όλη αυτήν την προηγούμενη χρονιά.
Γίνονται, λοιπόν, συντονισμένες προσπάθειες και των δυο Υπουργείων, ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση. Θεωρώ ότι έχουμε κάνει αυτή τη στιγμή όλα τα απαραίτητα βήματα, έτσι ώστε και να κατοχυρώσουμε θεσμικά τη χρηματοδότηση, τη συνέχιση του προγράμματος και κυρίως να μην αφήσουμε ούτε τους ηλικιωμένους, χωρίς φροντίδα, ούτε τους εργαζόμενους στο δρόμο, ιδιαίτερα αυτές τις ώρες.
Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλές γιορτές σε όλους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό.
Είδατε, κύριε Ζώη, ότι μάλλον τα επιδιωκόμενα επετεύχθησαν. Η απάντηση της κυρίας Υπουργού ήταν ένας φωτεινός ορίζοντας στην όντως προβληματική περίπτωση της «Βοήθειας στο σπίτι».
                                                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

VSSGR-FB

Powered By BloggerTips.gr