SCROLL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
4.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - 130.000 ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ & ΑμεΑ.

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΤΟ ΚΡΑΤΑΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟ.
MΕΣ ΤΟ ΚΡΥΟ ΜΕΣ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΤΟ BΟΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ!

networked blogs

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ....

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

20/6/11

Άρειος Πάγος: 40.000 ευρώ αποζημίωση σε συμβασιούχο Δ. Αθηναίων

Αποζημίωση 40.000 ευρώ, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη, επικύρωσε υπέρ 61χρονου τετραμηνίτη συμβασιούχου-εργάτη απορριμματοφόρου τού Δήμου Αθηναίων ο Άρειος Πάγος, επικυρώνοντας εφετειακή απόφαση, για εργατικό ατύχημα που υπέστη την πρώτη ημέρα της εργασίας του από αμέλεια του Δήμου.
Ο 61χρονος στεκόταν στο δεξιό σκαλοπάτι του πίσω μέρους του κουβουκλίου του απορριμματοφόρου και κρατιόταν από τη χειρολαβή που υπήρχε στο αυτοκίνητο.
Το ιστορικό
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο Δήμος Αθηναίων προσέλαβε συμβασιούχους τεσσάρων μηνών για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών και πρόσκαιρων αναγκών.
Μεταξύ αυτών ήταν και έγγαμος 61 ετών, ο οποίος την πρώτη ημέρα εργασίας του τοποθετήθηκε μέλος απορριμματοφόρου αυτοκινήτου του δήμου Αθηναίων.
Όταν το απορριμματοφόρο στις 8 π.μ. είχε φθάσει στην περιοχή του 2ου Κοιμητηρίου Αθηνών, ο οδηγός έστριψε δεξιά και ο μηχανισμός που ανεβοκατέβαζε τους κάδους απορριμμάτων (ψαλίδι) κινήθηκε προς τα δεξιά συμπαρασύροντας τον 61χρονο που στεκόταν όρθιος. Ο άτυχος εργάτης έχασε την ισορροπία του και παρά την προσπάθεια του συναδέλφου του να τον συγκρατήσει έπεσε με δύναμη στο δρόμο.
Από την πτώση έμεινε αναίσθητος και διακομίστηκε από τους συναδέλφους του στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε κρανιοεγκεφαλική κάκωση.
Εμφάνισε εμετούς, κεφαλαλγία και περιτραυματική αμνησία, λόγω κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης. Η αξονική τομογραφία εγκεφάλου έδειξε μετατραυματική υπαραχνοειδή αιμορραγία, μικρό υποσκληρίδιο αιμάτωμα, μη χρήζον νευροχειρουργικής επέμβασης και κάταγμα κρανίου κροταφικά ρωγμώδες.
Έντεκα μήνες στο νοσοκομείο
Έντεκα μήνες μετά εξήλθε από το νοσοκομείο και ακολούθησε φαρμακευτική αγωγή. Μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο ο 61χρονος παρουσίασε μεν βελτίωση, αλλά είχε κεφαλαλγίες και ιλίγγους με αστάθεια που επηρεάζουν δυσμενώς την καθημερινή ζωή του.
Οι δικαστικές αποφάσεις
Όπως κρίθηκε από τα δικαστήρια, ο τραυματισμός οφείλεται στην αμέλεια των αρμοδίων οργάνων του Δήμου Αθηναίων που δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα αναγκαία προστατευτικά μέτρα για τους εργαζομένους.
Ακόμη, σημειώνουν οι δικαστές, από τους αρμοδίους του δήμου δεν ελήφθη υπόψη ότι ο συμβασιούχος ήταν 61 ετών και κατά συνέπεια είχε ελαττωματικές φυσικές δυνάμεις, ενώ τον τοποθέτησαν στην αποκομιδή απορριμμάτων, εργασία ιδιαίτερα επίπονη για άνθρωπο της ηλικίας του, ενώ θα έπρεπε να ασχοληθεί σε πιο ελαφρά εργασία.
Επίσης, οι αρμόδιοι του δήμου χωρίς καμία εκπαίδευση ή έστω στοιχειώδη ενημέρωση τοποθέτησαν τον 61χρονο την πρώτη ημέρα που έπιασε δουλειά στην αποκομιδή των απορριμμάτων που είναι βαριά απασχόληση.
«Ειδική αμέλεια»
Οι δικαστές έκριναν ότι το ατύχημα οφείλεται στην «ειδική αμέλεια» που επέδειξαν οι αρμόδιοι του δήμου, ενώ αντίθετα ο συμβασιούχος δεν βαρύνεται με οποιαδήποτε υπαιτιότητα ή συνυπαιτιότητα για το ατύχημα, αφού η θέση που τοποθετήθηκε δεν ήταν δική του επιλογή. Ο δε τραυματισμός του οφείλεται στη μετακίνηση του ψαλιδιού που ανεβοκατεβάζει τους κάδους απορριμμάτων, ο οποίος τον συμπαρέσυρε.
Έτσι, η Δικαιοσύνη αφού παράλληλα έλαβε υπόψη και την ταλαιπωρία που υπέστη από τον τραυματισμό ο 61χρονος, τις αποκλειστικές ευθύνες των υπευθύνων του δήμου, επιδίκασε το ποσό των 40.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ & http://www.aftodioikisi.gr/ergasiaka_ypllhlwn_ota/12289

Δεν υπάρχουν σχόλια:

VSSGR-FB

Powered By BloggerTips.gr