SCROLL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
4.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - 130.000 ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ & ΑμεΑ.

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΤΟ ΚΡΑΤΑΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟ.
MΕΣ ΤΟ ΚΡΥΟ ΜΕΣ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΤΟ BΟΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ!

networked blogs

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ....

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

12/4/11

Eως 200.000 λιγότεροι στο Δημόσιο
Στόχος του υπ. Εσωτερικών για το 2013
Της Φωτεινης Καλλιρη
O γρίφος των συμβασιούχων που απασχολούνται για 5, 10, ακόμη και 19 χρόνια, όπως συμβαίνει στον Δήμο της Αθήνας, ζήτημα που αποτυπώνεται με την παρατεταμένη κατάληψη του δημαρχείου, παραμένει ισχυρός. Το υπουργείο Εσωτερικών κρατά διακριτές αποστάσεις από το θέμα, ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης «δείχνει» την κυβέρνηση και τη νομοθεσία, ενώ οι συμβασιούχοι δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη, τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα.
Η θέση του υπ. Εσωτερικών Γ. Ραγκούση είναι σαφής. Ρητή εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης ήταν η κατάργηση των δεκάδων χιλιάδων συμβάσεων stage. Ο κ. Ραγκούσης δηλώνει σχετικά στην «Κ» ότι «το πρώτο κλειστό επάγγελμα που ανοίξαμε είναι εκείνο των συμβασιούχων του Δημοσίου, αφού καταργήσαμε το φαύλο καθεστώς των πελατειακών μονιμοποιήσεων μέσω φωτογραφικών διατάξεων ευνοϊκής προσαυξημένης μοριοδότησης. Πραγματικότητα που με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να μεταβληθεί». Ο ίδιος εξηγεί ότι με την εφαρμογή των περιορισμών στις προσλήψεις, και τη μείωση των συμβασιούχων, χωρίς καμιά απόλυση δημοσίου υπαλλήλου στο τέλος του 2013, ο αριθμός των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο θα είναι κατά περίπου 200.000 μειωμένος σε σχέση με το 2009.
Τη θέση αυτή ο κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους των εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ), λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν τροποποιήσεις στον νόμο περί προσλήψεων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, πριν από την εφαρμογή του νόμου 3812/2009 οι άνεργοι μπορούσαν να λάβουν μέχρι 1.000 μόρια προκειμένου να διεκδικήσουν θέσεις συμβασιούχων, ενώ τώρα τόσο οι άνεργοι όσο και οι ήδη υπηρετούντες στους δήμους με συμβάσεις έργου μοριοδοτούνται εξίσου (έως 350 μόρια) στη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Δηλαδή, η νέα μοριοδότηση φέρνει ανέργους και συμβασιούχους στην ίδια αφετηρία. Το υπουργείο εκτιμά ότι με την αντικειμενική μοριοδότηση θα διαφοροποιηθεί και η εικόνα στους ΟΤΑ, αφού πολλοί από τους λόγους που προσλάμβαναν οι δήμαρχοι συμβασιούχους έργου ή ορισμένου χρόνου ήταν κατά βάση, επειδή μπορούσαν να τους πάρουν εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ.
Τα δικαστήρια πάντως, με σειρά αποφάσεών τους (ασφαλιστικά μέτρα) δικαιώνουν προσωρινά συμβασιούχους, όπως συνέβη πρόσφατα για 166 απασχολούμενους στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, δίνοντάς τους δυνατότητα να προσφέρουν την εργασία τους, έως την έκδοση τελεσίδικης απόφασης. Μιας απόφασης η οποία, με τα σημερινά δεδομένα εκδίκασης, αναμένεται να εκδοθεί σε 2-3 χρόνια.


Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, εκτιμά ότι οι αποφάσεις αυτές «αποτελούν πραγματικό κόλαφο για τη νομοθεσία που θέσπισε η κυβέρνηση και, συγκεκριμένα, για το ν. 3812/2009, με τον οποίο καταργήθηκε η μοριοδότηση -κατά 50%- προϋπηρεσίας, που είχε εισαχθεί με το ν. 3320/2005 επί Ν.Δ. για τους υπηρετούντες συμβασιούχους». Η κατάργηση της προσαύξησης αυτής, σημειώνει, είναι όχι μόνο κοινωνικά άδικη αλλά και αφενός αντισυνταγματική, ως αντίθετη προς την αρχή της ισότητας. Αφετέρου δε αντίθετη προς τις δεσμεύσεις που έχει η χώρα μας αναλάβει για την προσαρμογή της νομοθεσίας μας, στην κοινοτική οδηγία του 1999 περί συμβασιούχων. H εικόνα των συμβασιούχων στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ αποτυπώνεται ως εξής:
- Το 2010 οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου ανέρχονταν σε 44.811, οι συμβασιούχοι έργου σε 14.345, οι ωρομίσθιοι σε 4.614, συνολικά 63.770.
- Φέτος θα απασχοληθούν 55.000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου.
- Περίπου 20.000 - 25.000 συμβασιούχοι θα απομακρυνθούν από τον «στενό» δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ μετά τη λήξη της σύμβασής τους.
- Με τη συγχώνευση των 4.000 ΝΠΔΔ των ΟΤΑ που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2011, υπολογίζεται ότι από τους 14.000 συμβασιούχους, οι 5.000 - 6.000 θα χάσουν την εργασία τους, ενώ οι υπόλοιποι 7.000 - 8.000, οι οποίοι εργάζονται σε προνοιακά προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε., όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσουν να απασχολούνται σε αυτά.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

VSSGR-FB

Powered By BloggerTips.gr