SCROLL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
4.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - 130.000 ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ & ΑμεΑ.

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΤΟ ΚΡΑΤΑΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟ.
MΕΣ ΤΟ ΚΡΥΟ ΜΕΣ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΤΟ BΟΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ!

networked blogs

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ....

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

18/4/11

«Καθάρισε» για τους συμβασιούχους

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ

Απόφαση - πιλότος για τους συμβασιούχους η προχθεσινή της ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Εδωσε φιλί ζωής στις καταδικασμένες ελπίδες για μονιμοποίηση όσων έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, παρότι η συγκεκριμένη απόφαση δικαιώνει από τους χιλιάδες μόνο... τρεις!
«Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο αγώνας μου δικαιώθηκε», μας είπε η Αννα Δανιήλ όταν την συναντήσαμε στο μαγαζί που κέρναγε τις φίλες της μετά τη θετική απόφαση του Αρείου Πάγου. «Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο αγώνας μου δικαιώθηκε», μας είπε η Αννα Δανιήλ όταν την συναντήσαμε στο μαγαζί που κέρναγε τις φίλες της μετά τη θετική απόφαση του Αρείου Πάγου. Τυχερές της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι τρεις καθαρίστριες του ΟΠΑΠ. Συμπλήρωσαν ανελλιπώς περίπου 20 χρόνια εργασίας στον Οργανισμό, υπογράφοντας συμβάσεις μιας ημέρας! Τι κι αν εργάζονταν στην καθαριότητα του πλουσιότερου Οργανισμού της χώρας, εκεί που το χρήμα ρέει άφθονο από τα τυχερά παιχνίδια, ουδέποτε τους αναγνωρίστηκε το δικαίωμα ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ώστε να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Πριν από δεκαπέντε χρόνια προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να βρουν το δίκιο τους και ύστερα από πολλές περιπέτειες, μόλις προχτές τα κατάφεραν!
«Από το άγχος μου προτίμησα να είμαι στη δουλειά μου όταν συνεδρίαζε ο Αρειος Πάγος και τηλεφωνικά έμαθα ότι βγήκε θετική απόφαση», μας είπε η Αννα Δανιήλ. Χαρούμενη ύστερα από 21 χρόνια στον ΟΠΑΠ ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο αγώνας της δικαιώθηκε. Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να αγοράσει μια μεγάλη τούρτα για να κεράσει τις φίλες της. «Ο άντρας μου ήταν κι αυτός συμβασιούχος στον ΟΠΑΠ, αλλά πριν από δύο χρόνια τον απέλυσαν. Τώρα όμως είναι αργά για προσφυγές και κατέθεσε τα χαρτιά του για σύνταξη». Η Αννα Δανιήλ μένει με ενοίκιο σε ένα μικρό σπίτι στα Πατήσια και σχεδιάζει ότι με τα αναδρομικά που θα υποχρεωθεί να της καταβάλει ο ΟΠΑΠ ίσως μπορέσει να αγοράσει ένα δικό της σπίτι.
Από προχθές πάντως η υπόθεσή της ξεπάγωσε τις προσδοκίες των συμβασιούχων που περίμεναν έξω από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας μια θετική απόφαση. Τώρα ελπίζουν ότι μετά την καθαρογραφή της θα αποκτήσει ξεκάθαρο νομολογιακό χαρακτήρα και θα λύσει τα χέρια και των υπολοίπων δικαστών.
Το κλίμα ήταν δυσμενές μέχρι τώρα για τους συμβασιούχους. Εκτός από τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001, τα Π.Δ. Παυλόπουλου, ήταν και οι εισηγήσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε και του εισηγητή Αν. Δουλγεράκη, όσο και η απόφαση της ολομέλειας, επί Κεδίκογλου, το 2007, που είχαν ενταφιάσει κάθε ελπίδα για μετατροπή των συμβάσεων. Αν και τώρα η απόφαση ήταν αρνητική θα είχαν τελειώσει όλα.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, οι δικαστές του Αρείου Πάγου έθεσαν ως κόκκινη γραμμή την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση του 2001, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δικαστές αποδέχθηταν ότι παρά τη συνταγματική απαγόρευση τα δικαστήρια μπορούν να κρίνουν κατά περίπτωση αν τίθεται θέμα μετατροπής της σύμβασης. Τη θέση αυτή υποστηρίζουν και οι περισσότεροι εργατολόγοι της χώρας.
Επισήμως στο υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκαν να τοποθετηθούν επί του θέματος. Ξεκαθάρισαν όμως ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει καμία νεότερη νομοθετική παρέμβαση κι ότι τα δικαστήρια είναι ελεύθερα να αποφασίσουν αν κάποιος έχει εξαρτημένη σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.
Επί της ουσίας ελάχιστοι είναι οι συμβασιούχοι που πριν από το 2001 έως και σήμερα εξακολουθούν να έχουν ενεργές συμβάσεις με το Δημόσιο. Μένει λοιπόν να φανεί εάν τα Πρωτοδικεία που εκδικάζουν αγωγές συμβασιούχων θα λάβουν θετικές αποφάσεις και για τους συμβασιούχους της «νεότερης γενιάς», εκείνους δηλαδή που προσλήφθηκαν μετά το 2001.

http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

VSSGR-FB

Powered By BloggerTips.gr