SCROLL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
4.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - 130.000 ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ & ΑμεΑ.

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΤΟ ΚΡΑΤΑΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟ.
MΕΣ ΤΟ ΚΡΥΟ ΜΕΣ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΤΟ BΟΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ!

networked blogs

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ....

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

22/3/11

Σωματείο Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Καβάλας

Με αφορμή το προσχέδιο της Πρόσκλησης του Βοήθεια στο Σπίτι το Σωματείο Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Καβάλας απέστειλε παρατηρήσεις και ερωτήματα στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης.


Σας στέλνουμε αυτή την επιστολή με αφορμή το προσχέδιο της Πρόσκλησης συμμετοχής που αφορά τη συνέχιση των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας». Με αυτήν καθορίζεται το προτεινόμενο Σύστημα Διαχείρισης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Προγραμμάτων Πανελλαδικά. Οι Δομές Βοήθεια στο Σπίτι και Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας πρόκειται από ότι πληροφορηθήκαμε να ενταχθούν στην πράξη «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω παροχής κατ’ οίκον υπηρεσιών φροντίδας σε εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών ανέργων και αναγνωρισμένα επαπειλούμενων με ανεργία εργαζομένων που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007−2013 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Περίοδος υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της πράξης ορίστηκε από την  ημερομηνία ένταξης των δομών στο παραπάνω πρόγραμμα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία 31.12.2011.
Οι δικές μας σοβαρές ενστάσεις για την παραπάνω πρόσκληση συνοψίζονται στα εξής :
Αυτή τη στιγμή συντελούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση σύμφωνα με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων των πρώην Καποδιστριακών Δήμων. Από αυτές τις συγχωνεύσεις θα προκύψουν νέες Κοινωφελείς Επιχειρήσεις ή ΝΠΔΔ με αρμοδιότητες στην Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύη. Ωστόσο τα νέα νομικά πρόσωπα δεν υφίστανται πριν την δημοσίευση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου  σε ΦΕΚ σύστασης. Οι δημοσιεύσεις αυτές υπολογίζεται να ολοκληρωθούν σε όλους τους νέους Δήμους γύρω στις 20-30 Απριλίου. Ωστόσο η πρόσκλησή σας έχει τελική ημερομηνία υποβολής την 06/04/2011. Ποιος θα υποβάλλει την αίτηση συμμετοχής όταν αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται νέα νομικά πρόσωπα και τα παλιά νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ είναι αδρανή; Επίσης να έχετε υπ’ όψιν σας ότι και να ενεργοποιηθούν τα νέα αυτά νομικά πρόσωπα δεν θα είναι καθόλου εύκολο, έως αδύνατο, να εκδώσουν άμεσα τα πιστοποιητικά που απαιτεί η πρόσκληση (π.χ. Φορολογική-Ασφαλιστική Ενημερότητα, βεβαίωση μη λύσης, βεβαίωση μη πτώχευσης, κ.α.)
Με βάση τις κατηγορίες ωφελουμένων που αναφέρετε προβλέπουμε δραματική μείωση του αριθμού των εξυπηρετούμενων  που έχουν οι δομές μέχρι σήμερα. Εκτιμούμε ότι από τους 100.000 χιλιάδες εξυπηρετούμενους των δομών θα προσέλθουν να καταθέσουν πανελληνίως αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα το πολύ οι 10.000χιλιάδες από αυτούς. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα τουλάχιστον οι ηλικιωμένοι που έχουν παιδιά που εργάζονται, με οποιαδήποτε σχέση απασχόλησης.
Επιπρόσθετα οι μισθοδοσίες του προσωπικού που απασχολείται μέχρι σήμερα στις δομές δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν, σε καμία περίπτωση, με βάση τα δεδομένα αυτά. Πολύ φοβόμαστε ότι πολλοί Δήμοι (οι οποίοι είναι ήδη υποχρηματοδοτούμενοι από το Κράτος) θα αναγκαστούν να προβούν σε ομαδικές απολύσεις, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο. Επίσης πρέπει να λάβετε υπ’όψιν σας και το λειτουργικό κόστος των δομών αυτών (π.χ. φαρμακευτικό υλικό, καύσιμα, υλικά αναλώσιμα κ.α.)
Τι θα γίνει με τα μοναχικά άτομα που δεν έχουν καθόλου συγγενείς; Αυτοί οι άνθρωποι που μέχρι σήμερα αποτελούσαν την πρωταρχική ομάδα στόχου των δομών, τώρα μένουν εκτός  κοινωνικής προστασίας;  Αποτέλεσμα αυτού είναι να υφίστανται πρωτοφανή για την εποχή μας Κοινωνική Απομόνωση και Αποκλεισμό.
Πως θα πιστοποιεί κάποιος την συγγενική του σχέση με τους εξυπηρετούμενος όταν αυτός δεν είναι συγγενής πρώτου βαθμού;
Τα δικαιολογητικά των ωφελούμενων θα συλλέγονται και θα κατατίθενται από το προσωπικό του «Βοήθεια στο Σπίτι» ή ο κάθε ωφελούμενος θα κάνει μόνος του αίτηση στο ΚΕΠ; Έχετε υπόψιν σας ότι στη δεύτερη αυτή περίπτωση μεγάλος αριθμός ωφελουμένων δεν θα αυτοενεργοποιηθεί.
Επίσης προτείνουμε να επανεξεταστεί το ποσό των 2000€ ανα εξυπηρετούμενο καθώς θεωρούμε ότι είναι αρκετά μικρό και δεν θα καλυφθεί το ποσό των 60.000.000€ που προβλέπεται για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης, με αποτέλεσμα και πάλι να έχουμε αναπορόφητους πόρους από το ΕΣΠΑ , την στιγμή που η χώρα μας είναι στην τελευταία θέση της ΕΕ στην απορρόφηση Ευρωπαϊκών Κονδυλίων.
Δυστυχώς όλα αυτά συντελούνται εις βάρος μιας κοινωνικής ομάδας, η οποία λόγω των πολλαπλών προβλημάτων Υγείας που αντιμετωπίζει δεν έχει καμία δυνατότητα αντίδρασης στην έντονη Κοινωνική Βία που ασκείται εις βάρος της. Ωστόσο εμείς οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές των ΟΤΑ είμαστε πλέον έτοιμοι και αποφασισμένοι να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο στην πρωτοφανή βαρβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τόσο οι ηλικιωμένοι όσο και οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές. Αναμένοντας για μια ακόμα φορά απάντηση στα παραπάνω κρίσιμα ερωτήματα που σας θέτουμε,  επιφυλασσόμαστε άμεσα για νέες πανελλήνιες κινητοποιήσεις. Διότι κράτος χωρίς στοιχειώδη κοινωνική πολιτική, είναι κράτος δίχως παρόν και μέλλον.  
απο: skle.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

VSSGR-FB

Powered By BloggerTips.gr