SCROLL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
4.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - 130.000 ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ & ΑμεΑ.

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΤΟ ΚΡΑΤΑΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟ.
MΕΣ ΤΟ ΚΡΥΟ ΜΕΣ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΤΟ BΟΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ!

networked blogs

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ....

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

30/3/11

Σε αναζήτηση… ανέργων για το «Βοήθεια στο σπίτι»


Συντάχθηκε απο τον/την ΗΧΩ   
georgakh tonia bohteia sto spiti proedros ergazomenon hpeiroy
Προϋπόθεση όλοι οι ηλικιωμένοι να έχουν τουλάχιστον έναν στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον
Ο σημερινός σχεδιασμός υλοποίησης προϋποθέτει όλοι οι ηλικιωμένοι να έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Αυτό όμως αυτομάτως δημιουργεί τον κίνδυνο να μείνουν εκτός προγράμματος τα άτομα που χρόνια τώρα δέχονται τη φροντίδα αυτής της δομής κοινωνικής προστασίας - Συναντήσεις εκπροσώπων των εργαζομένων στα αρμόδια υπουργεία για τη λειτουργία και το μέλλον του προγράμματος (Στην φωτο η πρόεδρος των εργαζομένων «Βοήθεια στο σπίτι» Ηπείρου Τόνια Γεωργάκη)
(9/2/2011)


Σε αναζήτηση… ανέργων βρίσκονται υποχρεωτικά οι υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας «Βοήθεια στο σπίτι» αφού ο σημερινός σχεδιασμός υλοποίησης προϋποθέτει όλοι οι ηλικιωμένοι να έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Αυτό όμως αυτομάτως δημιουργεί τον κίνδυνο να μείνουν εκτός προγράμματος τα άτομα που χρόνια τώρα δέχονται τη φροντίδα αυτής της δομής κοινωνικής προστασίας. Δηλαδή με λίγα λόγια, θα πρέπει οι εργαζόμενοι των δομών να παν πόρτα – πόρτα στον κάθε παππού, στην κάθε γιαγιά και να ρωτάνε εάν έχουν άνεργο στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον διαφορετικά θα πρέπει να διαγραφούν. Τι κι αν οι περισσότεροι είναι άνθρωποι μοναχικοί, μερικοί χωρίς οικογένεια και φυσικά και χωρίς… άνεργο στο σπίτι.
Ειδικότερα, τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας» εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ μέσω της πράξης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω παροχής κατ' οίκον υπηρεσιών φροντίδας σε εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών ανέργων και αναγνωρισμένα επαπειλούμενων με ανεργία εργαζομένων που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού», για την περίοδο από 1-1-2011 μέχρι 31-12-2011. Η λύση αυτή παρατείνει μεν τη λειτουργία του προγράμματος για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο όμως δημιουργεί και μια δυσκολία στην όλη διαδικασία όπως κυλούσε μέχρι τώρα αφού θα πρέπει πλέον οι επωφελούμενοι απ’ το πρόγραμμα να έχουν συγγενείς που να είναι αποδεδειγμένα άνεργοι. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όποιος δεν έχει συγγενή με κάρτα ανεργίας τυπικά μένει εκτός προγράμματος, όπως ανέφερε η πρόεδρος των εργαζομένων «Βοήθεια στο σπίτι» Ηπείρου Τόνια Γεωργάκη.
Εκπρόσωποι των συλλόγων εργαζομένων «Βοήθεια στο σπίτι» από όλη την Ελλάδα συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα με εκπροσώπους του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Εργασίας με τους οποίους συζήτησαν θέματα που αφορούν τόσο τη λειτουργία του προγράμματος για το 2011 όσο και για το εργασιακό μέλλον των απασχολουμένων στο πρόγραμμα. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν οριστική λύση στο πρόβλημά τους με τη δημιουργία μόνιμων δομών με σταθερή χρηματοδότηση και τη μετατροπή τρων συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου ενώ έθεσαν και το προαναφερθέν πρόβλημα που δημιουργείται. Στη συνάντηση μετείχε και η πρόεδρος των εργαζομένων «Βοήθεια στο σπίτι» Ηπείρου Τόνια Γεωργάκη. Στις δομές της Ηπείρου απασχολούνται σήμερα 250 άτομα, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλεύτριες και οικογενειακοί βοηθοί ενώ 3.500 είναι οι απασχολούμενοι του προγράμματος σε όλη την Ελλάδα.
Τ. Γεωργάκη: «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στα άτομα που εξυπηρετούσαμε»
Η κυρία Γεωργάκη ανέφερε για το θέμα: «Πριν από μερικές μέρες μας ήρθε μια ΚΥΑ η οποία τονίζει ότι συνεχίζεται το προηγούμενο «Βοήθεια στο σπίτι» για ένα χρόνο αλλά με μια ουσιαστική διαφορά, ότι αφορά πια άτομα τα οποία έχουν κάρτα ανεργίας. Μέχρι σήμερα το «Βοήθεια στο σπίτι» αφορούσε άτομα μοναχικά, ηλικιωμένα και άτομα με ειδικές ανάγκες. Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ από τα υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών επωφελούμενοι δεν θα είναι πια εκείνοι αλλά τα άτομα που έχουν αποδεδειγμένη ανεργία και οι οποίοι είναι συγγενείς των ηλικιωμένων και των ΑΜΕΑ. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όποιος δεν έχει συγγενή με κάρτα ανεργίας τυπικά μένει εκτός προγράμματος. Βέβαια εμείς ως εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στα άτομα που τόσα χρόνια εξυπηρετούσαμε γιατί θεωρούμε ότι δεν είναι κοινωνικά δίκαιο κάποια άτομα που είναι μοναχικά και ηλικιωμένα και μας χρειάζονται και που εξυπηρετούμε από 7 έως 9 χρόνια επειδή δεν έχουν κάποιο συγγενή άνεργο να μείνουν εκτός προγράμματος».
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη στιγμή που το πρόγραμμα εντάχθηκε σε έναν άξονα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ που αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας τόνισε η κυρία Γεωργάκη. «Είπαν ότι δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κριτήρια που θέτουν είναι πολύ αυστηρά κι αυτό το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί το «Βοήθεια στο σπίτι» εντάχθηκε σ’ έναν άξονα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ που αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας. Γι’ αυτό εμείς τώρα πια ως εργαζόμενοι όσον αφορά το «Βοήθεια στο σπίτι» ζητάμε να δημιουργηθούν μόνιμες δομές με σταθερή χρηματοδότηση ούτως ώστε το «Βοήθεια στο σπίτι» να μην εξαρτάται απ’ τον κάθε τομέα χρηματοδότησης και να απευθύνεται σε όλα τα άτομα που μας έχουν ανάγκη. Ρωτήσαμε τι σκέφτονται τα υπουργεία για το 2012 γιατί η χρηματοδότηση είναι μέχρι τέλος του 2011. Η απάντηση είναι πως υπάρχουν κάποιες συζητήσεις, κάποιες σκέψεις που ακόμα δεν ανακοινώνονται αλλά επί της ουσίας τίποτε. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να δημιουργηθούν μόνιμες δομές με μας τους ίδιους τους εργαζόμενους που δουλεύουμε 7-9 χρόνια, έχουμε αξιολογηθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ με το Ν.2190 και καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Προσανατολιζόμαστε σε κινητοποιήσεις όσο το δυνατόν δυναμικότερες για να δείξουμε ότι πρέπει να λυθεί επιτέλους η πολύχρονη ομηρία μας. Το πάγιο αίτημά μας είναι να δημιουργηθούν μόνιμες δομές μετατρέποντας τις συμβάσεις μας σε αορίστου χρόνου».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

VSSGR-FB

Powered By BloggerTips.gr