SCROLL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
4.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - 130.000 ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ & ΑμεΑ.

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΤΟ ΚΡΑΤΑΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟ.
MΕΣ ΤΟ ΚΡΥΟ ΜΕΣ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΤΟ BΟΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ!

networked blogs

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ....

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

10/3/11

Ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο διακοπής του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

Συλλογική Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ι. Ραγκούση, και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Λ. Κατσέλη σχετικά με τον κίνδυνο διακοπής χρηματοδότησης του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και τον δραματικό περιορισμό των δικαιούχων, συνυπογράφουν 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Δημήτρης Καρύδης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Το κοινωνικό πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», υλοποιείται από την Αυτοδιοίκηση εδώ και δεκατέσσερα περίπου χρόνια και εξυπηρετεί κατ’ οίκον πάνω από 100.000 ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Περίπου 4.000 εργαζόμενοι προσφέρουν υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας, οικιακής βοήθειας και ψυχοσυναισθηματικής υποστήριξης συμβάλλοντας με τρόπο ουσιαστικό στο κοινωνικό κράτος και τις προνοιακές δομές της χώρας.
Η κατ’ αποκλειστικότητα ένταξη της χρηματοδότησης του εν λόγω προγράμματος στο ΕΣΠΑ 2007 -2013 και δη στο  Σύστημα Διαχείρισης, Αξιολόγησης, Παρακολούθησης – Διαδικασία Εφαρμογής της πράξης: «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω παροχής κατ’ οίκον υπηρεσιών φροντίδας σε εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών ανέργων και αναγνωρισμένα επαπειλούμενων με ανεργία εργαζομένων που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» αποκλείει πλέον ουσιαστικά την ένταξη μοναχικών ηλικιωμένων ατόμων και ΑΜΕΑ, τα οποία αποτελούν τη βασική ομάδα στόχου, στο πρόγραμμα.
Σημειώνεται ακόμη ότι οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα αναφέρουν ότι εφόσον η χρηματοδότηση του προγράμματος ξεκινά από την υπογραφή της σύμβασης ένταξης και δεν έχει αναδρομική ισχύ, τίθεται ζήτημα κάλυψης της χρηματοδότησής του για το μεταβατικό διάστημα από 01.01.2011 ως την οριστική ένταξή του στο ΕΣΠΑ.
Επειδή είναι δεδομένη η υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τις αυξημένες αρμοδιότητές τους στο πλαίσιο του Καλλικράτη.
Επειδή είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατό να εξαιρέσουμε τα ηλικιωμένα άτομα και ΑΜΕΑ που διαβιούν μόνα τους από μια από τις σημαντικότερες ίσως και πιο ουσιαστικές προνοιακές δομές της χώρας, σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Επειδή δεν είναι αρκετό να υπάρχει η πολιτική βούληση αλλά να μην λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα υλοποίησης της.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1.Προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να εξασφαλίσουν επιπλέον πόρους από το ΕΣΠΑ προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα ένταξης περισσότερων ωφελουμένων;
2.Έχει προβλεφθεί η εξασφάλιση ικανών εθνικών πόρων προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση και απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος χωρίς να απαιτείται η συρρίκνωση των δικαιούχων για την ευρωπαϊκή του χρηματοδότηση;
3.Πως θα αντιμετωπιστεί ειδικώς η ένταξη σε πρόγραμμα υποστήριξης μοναχικών ηλικιωμένων ατόμων και ΑΜΕΑ, όπως μέχρι σήμερα, ιδίως στα χωριά της ελληνικής επαρχίας που έχουν απομείνει μόνοι, φτωχοί και ανήμποροι ηλικιωμένοι;
4.Θα εξεταστεί το πάγιο αίτημα της ΚΕΔΚΕ (αποτυπωμένη στις αποφάσεις των Τακτικών της Συνεδρίων από το 2007) για τριμερή χρηματοδότηση του προγράμματος με τη συμμετοχή της Κεντρικής Διοίκησης, των Ασφαλιστικών Οργανισμών και των πόρων της αυτοδιοίκησης προκειμένου να αποδεσμευτούμε από περιορισμούς ένταξης των ωφελουμένων που θέτει το ΕΣΠΑ;
5.Πως θα καλυφθεί η χρηματοδότηση του προγράμματος για το μεταβατικό διάστημα από 01.01.2011 ως την οριστική ένταξή του στο ΕΣΠΑ;»

Οι ερωτώντες βουλευτές:
Ιωάννης Βλατής
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Παντελής Οικονόμου
Άγγελος Μανωλάκης
Δημήτρης Καρύδης
Σπύρος Μοσχόπουλος
Χαρά Κεφαλίδου
Γιάννης Μιχελογιαννάκης
Γιώργος Αρβανιτίδης
Δημήτρης Βαρβαρίγος
Δημήτρης Παπουτσής
Λάμπρος Μίχος
Νάντια Γιαννακοπούλου
Μαρία Κυριακοπούλου
Αχμέτ Χατζή Οσμάν
Άγγελος Τόλκας
Χρύσα Αράπογλου
Τάκης Δημητρουλόπουλος
Μαρία Σκραφνάκη
Αργύριος Λαφαζάνης
Γιάννης Βούρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

VSSGR-FB

Powered By BloggerTips.gr