SCROLL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
4.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - 130.000 ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ & ΑμεΑ.

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΤΟ ΚΡΑΤΑΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟ.
MΕΣ ΤΟ ΚΡΥΟ ΜΕΣ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΤΟ BΟΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ!

networked blogs

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ....

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

4/11/10

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΣΣ 2/11/2010

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΙΘ΄
Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Καλείται να λάβει το λόγο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Κουτρουμάνης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Θέλω να ξεκινήσω την παρέμβασή μου με μια αναφορά για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Αναφέρθηκαν πολλοί συνάδελφοι. Θα πω, λοιπόν, ότι πράγματι συμφωνώ και με τον κ. Κιλτίδη και με όσους είπαν ότι πρόκειται για ένα θεσμό καταξιωμένο που βεβαίως προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες, σημαντικό κοινωνικό έργο σε ηλικιωμένους και ανήμπορους. Η θέση μας είναι σαφής. Εκφράστηκε και πριν από δέκα μέρες, όταν υπήρξε απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου δια του Υφυπουργού του κ. Ντόλιου σε ερώτηση που έγινε, ότι θα συνεχιστούν αυτά τα προγράμματα και μάλιστα έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία και ως Υπουργείο, και η κυρία Κατσέλη κι εγώ, έτσι ώστε αυτά τα προγράμματα να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν γίνει αυτό θα συνεχιστούν με τους εθνικούς πόρους γιατί όπως είπα είναι αναγκαίο τέτοιους θεσμούς να τους στηρίξουμε. Κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε περισσότερες δομές που είναι πολύ χρήσιμες και προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο και βελτιώνουν σημαντικά το βιοτικό επίπεδο. Θα στηρίξουμε και άλλες δομές που την προηγούμενη περίοδο αφέθηκαν ουσιαστικά να καταρρεύσουν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Για τους εργαζόμενους δεν μας είπατε. 


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Όταν λέμε ότι τις δομές τις στηρίζουμε και ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί, εξυπακούεται ότι θα συνεχιστεί με τους εργαζόμενους. Νομίζω ότι είναι σαφής η απάντηση.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε πριν τοποθετηθώ στη συζήτηση επί των άρθρων σήμερα και γιατί πιθανότατα να μην είστε ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός, όμως ηγείστε του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να αναφερθώ, σε ένα για εμάς κοινωνικό πρόβλημα.
Και ποιο είναι αυτό το πρόβλημα; Είναι το πρόβλημα που έχει προκύψει με το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Νομίζω ότι είστε ενήμεροι. Τουλάχιστον από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, πριν από δέκα μέρες περίπου, ο συνάδελφός μου, ο Αλέκος ο Χρυσανθακόπουλος, σας είχε καταθέσει ερώτηση με την αγωνία τι θα γίνει μ' αυτό το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Γιατί, βεβαίως, εδώ είναι δύο πάρα πολύ βασικοί κοινωνικοί παράμετροι. Είναι οι περίπου έξι χιλιάδες εργαζόμενοι –ναι, είναι περίπου έξι χιλιάδες- που εργάζονται σε αυτό το Πρόγραμμα από τη μία πλευρά, αλλά είναι όμως και οι χιλιάδες -τα νούμερα ίσως θα πρέπει να τα δούμε με πολύ μεγαλύτερη προσοχή, κύριε Υπουργέ- των ανθρώπων, των υπερηλίκων, των κατάκοιτων, των παραπληγικών, των ανθρώπων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση που δεν έχουν κανέναν να τα φροντίσει. Είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που περιμένουν την καθημερινή φροντίδα από αυτούς τους ανθρώπους.
Και τι συμβαίνει, λοιπόν, αυτή τη στιγμή, κύριε Υπουργέ; Αν μπορώ να έχω και τις απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Ντόλιο, οι άνθρωποι αυτοί  στις 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή σε ένα μήνα πλέον, παύουν να  έχουν δυνατότητες εργασίας. Πληροφορηθήκαμε, απ ό,τι τουλάχιστον οι ίδιοι λένε και έχουν ενημερώσει και το Υπουργείο σας, ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν προσληφθεί –ακούτε!- με τον ΑΣΕΠ, είναι άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι δεν μπήκαν ούτε ουρανοκατέβατοι, ούτε ρουσφετολογικά, προσελήφθησαν νομίμως με τον ΑΣΕΠ. Επειδή λοιπόν, τώρα αλλάζουν εργοδότη βρίσκονται ξεκρέμαστοι. Από 1/1/2011 οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι προσέφεραν επί έξι, οκτώ, δέκα, δώδεκα χρόνια υπηρεσίες ανθρωπιάς και υπηρεσίες μέσα από την ψυχή τους και υπηρεσίες πάνω από τις δυνάμεις τους, βρίσκονται εκτός εργασίας και από την άλλη πλευρά οι άνθρωποι οι οποίοι περιμένουν να βοηθηθούν, δεν έχουν την ανάλογη βοήθεια.
Κύριε Υπουργέ θα ήθελα πάρα πολύ στην τοποθέτησή σας μετά, να αναφερθείτε πώς ακριβώς εμείς σαν Βουλή των Ελλήνων μπορούμε και πρέπει να λύσουμε αυτό το οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα. Αφορά μία κοινωνική μερίδα συνανθρώπων μας στην οποία εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε δυνατά και αποφασιστικά δίπλα.
Νομίζω ότι το θέμα πλέον είναι σωστή πολιτική κυβερνητική απόφαση και μόνον κυβερνητική απόφαση.
Είπα ότι εμείς σαν αντιπολίτευση, σαν Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός είπα το έχουμε κάνει ερώτηση, πριν από δέκα ημέρες και πήραμε μία απάντηση από την οποία ειλικρινά δεν βγάζουμε άκρη. Ήξεις αφήξεις, αλλά το ζητούμενο είναι ότι στο τέλος του χρόνου οι άνθρωποι αυτοί θα βρίσκονται χωρίς δουλειά και οι άνθρωποι, οι οποίοι περιμένουν τη ζεστασιά, ένα ζεστό πιάτο φαγητό στο σπίτι τους και είναι αβοήθητοι και μόνοι, θα μείνουν και αυτοί χωρίς την κοινωνική βοήθεια. Θέλω, λοιπόν,  την άμεση παρέμβαση και απάντησή σας.
Το λόγο έχει τώρα ο Ειδικός Αγορητής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Θα μπορούσε κανείς να πει και άλλα, αλλά έτσι θα μπει στη συζήτηση και εγώ δεν θέλω να νομιμοποιήσω με τη συζήτηση και θα σας πω ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα που είναι πάρα πολύ σοβαρά και τα οποία θα πρέπει να τα δούμε. Και θα ξεκινήσω με το ότι σήμερα όσοι δεν το ήξεραν το θέμα, το αντιλήφθηκαν από την κινητοποίηση των εργαζομένων στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και θα σας πω ότι αυτό που κάνετε είναι απαράδεκτο. Όχι για το εργασιακό κυρίως των ανθρώπων αυτών, που είναι σωστό και πρέπει να διατηρηθεί, αλλά γιατί λέτε ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα, χωρίς να λέτε πώς. Είναι προφανές ότι πάμε για κουτσούρεμα και είναι προφανές ότι πάμε για μία μνημονιακή εφαρμογή της λογικής αυτής της Τρόϊκα και θα σας πω ότι αυτό που είπε σήμερα στους εργαζόμενους που διαμαρτυρήθηκαν ο Υφυπουργός κ. Ντόλιος, ουδείς αναντικατάστατος, ισχύει και για τις πολιτικές, ισχύει και για τις κυβερνήσεις. Και να ξέρετε ότι θα έρθει η ώρα που θα μιλάει κανείς, όπως μιλούσατε εσείς για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όταν αυτή έφευγε και όταν ερχόσασταν εσείς κατά το πρότυπο της διαφήμισης του ουίσκι.
Να σας πω ακόμα ότι δεν πρέπει και δεν θα σταματήσουν αυτά τα προγράμματα. Δεν θα τα αφήσουν, όχι οι εργαζόμενοι, αλλά εκείνοι που είναι δέκτες και η κοινωνία. Πρόκειται για περικοπές του κοινωνικού κράτους. Αυτό δεν θα το καταφέρετε. Σας το λέω από αυτό το Βήμα και να δείτε ότι θα γίνει έτσι.
Θέλω να σας πω ακόμη ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν τα φέρνετε, ενώ φέρατε αυτές τις απαράδεκτες τροπολογίες και το πρώτο είναι μία αιτιολογική έκθεση, που την έχετε υπογράψει, κύριε Υπουργέ, με τους συναρμόδιους Υπουργούς και αφορά στην Ολυμπιακή Αεροπορία και στους συμβασιούχους της. Την έχω, την έχετε, αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να την είχατε φέρει σήμερα εδώ και εν πάση περιπτώσει, αφού αυτό είναι παράτυπο και για να μη συναινώ και εγώ σε παρατυπίες, θα σας πω, τουλάχιστον φέρτε την με το νομοσχέδιο για την ισότητα που είναι θέμα εργασιακό και έχει μία συνάφεια μ' αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Κριτσωτάκη.
Εισερχόμαστε στον κατάλογο των εγγεγραμμένων ομιλητών.
 Πρώτος εγγεγραμμένος ομιλητής ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Κωνσταντίνος Γείτονας, ο οποίος έχει και το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχάς, μια κουβέντα για το σπουδαίο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Άκουσα τους αξιότιμους εισηγητές, την εισηγήτρια του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω σ' αυτό υπήρχε κινητοποίηση σήμερα, αλλά ξεχάσατε να αναφέρετε ότι υπήρχε και ρητή  διαβεβαίωση από τον Υπουργό ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα. Εγώ μάλιστα έχω κάνει ερώτηση συγκεκριμένη.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: ...το πρωί.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Δεν αναφέρομαι σ' αυτό, αναφέρομαι στη ρητή διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι θα συνεχιστεί ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει αποδώσει...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Οι εργαζόμενοι τι θα γίνουν;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Μα, για να συνεχιστεί το πρόγραμμα, κύριε Κουρουμπλή, σημαίνει δύο πράγματα: Εξασφάλιση χρηματοδότησης σε μόνιμη βάση και εξασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων, γιατί είναι τεσσερισήμισι χιλιάδες άνθρωποι.
Εγώ έχω καταθέσει ακριβώς ερώτηση για να μου πούνε  με ποιο τρόπο θα συνεχιστεί και πώς θα γίνουν αυτές οι διασφαλίσεις, γιατί πιστεύω ότι είναι ένα από τα πιο αποδοτικά  και στοχευμένα προγράμματα που έχουν γίνει στην πρόνοια.
Εγώ μάλιστα είχα την τιμή να αρχίσει το πρόγραμμα συστηματικά και πιλοτικά όταν ήμουν Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας και φυσικά χαίρομαι που η Βουλή στηρίζει αυτή την προσπάθεια.
Κύριε Υπουργέ, η διαβεβαίωση της Κυβέρνησης διά του Υφυπουργού θα πρέπει να δούμε στην πράξη πώς θα πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι λήγουν και τα θέματα της χρηματοδότησης –έχουν μία ορισμένη ημερομηνία, το τέλος του έτους- και υπάρχουν ορισμένα θέματα που έχουν σχέση με τους εργαζόμενους. Αυτό ως προς αυτό το ζήτημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Γείτονα.
Το λόγο έχει τώρα ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάριος Σαλμάς.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δυο λόγια πριν ξεκινήσω για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Κύριε Υπουργέ, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η σημερινή Κυβέρνηση προσπαθεί αν μειώσει τις δαπάνες. Στη συνέχεια θα σας πω και ένα άλλο παράδειγμα. Έχει κόψει τη χρηματοδότηση όλων των προνοιακών δομών και όλων των δομών της παραδοσιακής κοινωνικής πρόνοιας μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το «Βοήθεια στο σπίτι» το οποίο η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε το 2004 με κοινοτική χρηματοδότηση, το θεσμοθέτησε, το λειτούργησε με κοινοτική χρηματοδότηση μέχρι ένα σημείο και ύστερα το ενέταξε στον κρατικό Προϋπολογισμό και περίπου 250 άτομα που εργάζονταν σ’ αυτό το πρόγραμμα τα έκανε και αορίστου χρόνου. Εσείς σήμερα δεν έχετε εξασφαλίσει ούτε τη χρηματοδότησή του.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κύριε Κουρουμπλή, έχετε το λόγο για οκτώ λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, πριν καταθέσω ορισμένες σκέψεις πάνω στο πολύ σημαντικό αυτό νομοσχέδιο, το κομβικό –θα έλεγα- νομοσχέδιο που επιχειρεί να φράξει το πάρτι της ασυδοσίας και της απληστίας του δημόσιου χρήματος από διάφορες ομάδες που εμπλέκονται σ’ αυτό το χώρο, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόγραμμα, στις κοινωνικές δομές του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που αποτελεί την κοινωνική αξιοπρέπεια αυτής της κοινωνίας, γιατί υπερασπίζεται το δικαίωμα αξιοπρέπειας εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, που δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, είτε λόγω της ηλικίας τους, είτε λόγω της ιδιαιτερότητας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Δεν αρκούμαι, κυρία Πρόεδρε, εις την υπόσχεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών ότι θα συνεχιστεί το Πρόγραμμα. Και βεβαίως, θα συνεχιστεί το Πρόγραμμα με όποιο κόστος, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουν  να εργάζονται και οι άνθρωποι που το υπηρέτησαν με αυταπάρνηση, που δούλεψαν πολύ σκληρά με 500 και με 600 ευρώ.
Κυρία Πρόεδρε, δεν παίρνουν ούτε 2.000, ούτε 3.000, ούτε 1.500 ευρώ. Μιλάμε για εργαζόμενους που δουλεύουν ώρες ατελείωτες κοντά στους εγκαταλελειμμένους και τους μοναχικούς, ακριβώς για να στηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους στο οικογενειακό περιβάλλον. Πιστεύω ότι όλες οι πτέρυγες της Βουλής είναι έτοιμες να το στηρίξουν ακόμα και με νομοθετική ρύθμιση, αν χρειαστεί, προκειμένου να λυθεί αυτό το ζήτημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Κουρουμπλή.
Το λόγο ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για να εφαρμόσουμε τον Κανονισμό και να κερδίσουμε χρόνο, κυρία Πρόεδρε, δεν θα μιλήσω από το Βήμα.
Θα πω λίγα λόγια για το θέμα του «Βοήθεια στο σπίτι» μιας και το ανέφερε ο κ. Σαλμάς και ο κ. Κουρουμπλής, αλλά θα ξεκινήσω από ορισμένα θέματα διαδικαστικά, τεράστιας σημασίας όμως κατά τη γνώμη μου.
Ολοκληρώνω με το «Βοήθεια στο σπίτι», μιας και το ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής. Η Νέα Δημοκρατία βρήκε το «Βοήθεια στο σπίτι», αυτόν τον πολυτιμότατο θεσμό να είναι ένα πειραματικό πρόγραμμα επί ΠΑ.ΣΟ.Κ., το οποίο είχε αφεθεί στη μοίρα του. Έκανε τα πάντα για να μπορέσει να συνεχιστεί πρώτα μέσα από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και κατόπιν και με εθνικούς πόρους, όπου αυτό απαιτείτο, για να μπορέσει να επιβιώσει. Επιπλέον ένα σημαντικό τμήμα εργαζομένων έγιναν αορίστου χρόνου με το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο είχε γίνει την εποχή εκείνη και είχαμε σχεδιάσει να συνεχιστεί και αυτές οι δομές να ενταχθούν στους δήμους, ως πρόσθετη αρμοδιότητα με πρόσθετους πόρους.
Γιατί αυτοί είναι οι καταλληλότεροι να μπορούν να χειριστούν αυτό το τόσο κρίσιμο θεσμό, με την αποκατάσταση, φυσικά, της μονιμότητας του προσωπικού, το οποίο έχει αποκτήσει και τη σχετική εμπειρία. Γι’ αυτό είχα βάλει και τη σχετική μοριοδότηση ως προσόν, το οποίο το κατήργησε ο κ. Ραγκούσης.
Μπορεί να μου πει κανείς τι γίνεται αυτός ο πολύτιμος θεσμός; Στον αέρα είναι, στην κυριολεξία. Και αν θέλετε να πάει στους Δήμους αυτή την ώρα αυτός ο θεσμός, δείτε ότι δεν έχουν ούτε καν τους πόρους οι Δήμοι. Αλλά δεν τους έχει ούτε και η Πολιτεία για να το συνεχίσει αυτό το πρόγραμμα. Δεν είναι κρίμα, μετά από τόσα χρόνια προσπάθειας και οι άνθρωποι και ιδίως οι υπηρεσίες που προσφέρουν, να είναι στον αέρα, σε μία εποχή που θα ήταν χρήσιμος ο θεσμός; Γιατί βρισκόμαστε σε μία εποχή φτώχειας που θα συνεχιστεί, σε μία εποχή η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη, όπου το Βοήθεια στο Σπίτι, όπως κι άλλα, θα έπρεπε στην κυριολεξία να στηθούν από την αρχή και να γίνουν όπως πρέπει να γίνουν, για να βοηθήσουν τους ανθρώπους. Καμμία πρόνοια γι’ αυτό. Τίποτα. Έτσι στον αέρα πεταμένα όλα, «χίμα στο κύμα», χωρίς κανείς να σκέφτεται πώς η Πολιτεία θα αντιμετωπίσει όλα αυτά τα θέματα, απλώς οι Δήμοι να έχουν συσσίτια από εδώ και από εκεί, για να μπορέσουν να θρέψουν τους πεινασμένους.
Έχω την εντύπωση ότι είναι κρίμα και για τους εργαζόμενους, κρίμα όμως και για την Πολιτεία ως προς το έργο που επιτελεί το Βοήθεια στο Σπίτι, αυτό το πράγμα το οποίο γίνεται. Και υπ’ αυτές τις συνθήκες, εάν η Κυβέρνηση βεβαίως δεν πάει σε εκλογές –που θα πάει σε εκλογές- ας το δει. Αλλά επειδή θα πάει σε εκλογές, θυμηθείτε ότι η σημερινή συνεδρίαση έχει και αυτού του είδους το χαρακτήρα.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Είναι ο τελευταίος ομιλητής ο κ. Κιλτίδης. Θα μιλήσουν οι Υπουργοί και μετά οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι.
Παρακαλώ, κύριε Κιλτίδη, έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Και με αφορμή αυτή τη σκέψη, την οποία κατέθεσα περί του αν έχουμε ανάγκη νόμων και ποιους νόμους θα υπηρετούμε και ποιους θα υλοποιούμε, εγώ θα σχολιάσω το θέμα που είναι και στην επικαιρότητα για τα δύο προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Κοινωνική Μέριμνα». Και ειλικρινά δεν το πράττω συρόμενος από αγώνες πολιτών. Είχα την τύχη και την ευτυχία πολλές φορές να συγκρουστώ με ομάδες, γιατί αυτό είναι ξέρετε και το πρότυπο του λαϊκισμού. Η μίμηση των λαϊκών απαιτήσεων.
Εδώ όμως, μιλάμε για δύο θεσμούς, οι οποίοι βήμα-βήμα καταξιώθηκαν και προφανώς ήρθαν από Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσπάθησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να δώσει διέξοδο. Και επειδή, κύριε Υπουργέ, είστε ειδήμων, όχι απλώς γνώστης, επί των δράσεων εκείνων που η αναγκαιότητα της εποχής θέλει για να υπηρετήσουν κοινωνικές πολιτικές, θέλω να σας θυμίσω ότι δεν υπάρχει πιο απόλυτη έκφραση στοχευμένης κοινωνικής δράσεως από αυτά τα δύο προγράμματα. Και γι’ αυτό τα υποστηρίζω με όποια δύναμη και γνώση μου έδωσε ο Θεός. Και πρέπει επιτέλους ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση να το αντιληφθεί.
Δεν μπορούμε όλοι να ομιλούμε για στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις, να έχουμε δύο προγράμματα που υπηρετούν αυτή τη στιγμή περί τις 120.000 ανήμπορων πολιτών, ό,τι πιο στοχευμένο υπάρχει και να ενεργούμε έτσι. Κάναμε προσπάθεια όλοι να τους δώσουμε και οχήματα, να βρίσκονται στις ομάδες- στόχο. Δεν υπάρχει ξέρετε, άλλο πρόγραμμα στην πατρίδα μας και δεν θέλω να αναφερθώ σε άλλα, για τα οποία αν εκστομίσω κάτι από το έρκος των οδόντων μου κάποιοι θα λαϊκίσουν πάλι ότι πιθανόν δεν θέλουμε άλλες δομές. Θα έχουμε την ευκαιρία ίσως στο μέλλον να τα συζητήσουμε.
Αυτές οι δύο δομές όμως, το πρόγραμμα της «Κοινωνικής Μέριμνας» και το «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι ό,τι πιο στοχευμένο έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία μετά την όποια εξέλιξη και τη συγκρότησή της. Έλεος! Είναι αδιανόητο 4.000 άνθρωποι περίπου που υπηρέτησαν αυτό το πρόγραμμα, υπηρετούντες 120.000 συνανθρώπους μας, όχι απλώς να βρεθούν στο δρόμο, αλλά να ακυρώσουν ό,τι σύγχρονο μπορεί να επιδείξει στην κοινωνική μέριμνα και φροντίδα η ελληνική πολιτεία.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», χθες μιλήσαμε για χρήσιμα και μη χρήσιμα πράγματα και προγράμματα και για την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας.
Όταν πριν από δέκα περίπου χρόνια άρχισε να λειτουργεί αυτό το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», το οποίο διαφήμιζε καθημερινά σχεδόν ο τότε Πρωθυπουργός κ. Σημίτης, εμείς ως ΚΚΕ υπογραμμίζαμε ότι όλο αυτό το πρόγραμμα είναι κολοβό και μετέωρο και αυτό γιατί είχε ημερομηνία λήξης. Έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Γιατί ξαφνιάζονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας; Αυτά που λέγαμε τότε δεν ήταν θεωρίες. Εμείς ως ΚΚΕ ήμασταν προμηθείς, εσείς ήσασταν επιμηθείς.
Αυτό το πρόγραμμα εξυπηρετούσε κάποιες ανάγκες. Για μεγάλο διάστημα ικανοποιήθηκαν αυτές οι ανάγκες και σήμερα ουσιαστικά προωθείται η λειτουργία της ανταποδοτικότητας. Εμείς θεωρούμε ότι χρειάζεται ένα πανελλαδικά οργανωμένο δίκτυο, με εργαζόμενους με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας και ικανοποιητικές αμοιβές, ώστε να καλύπτεται στην πράξη η ανάγκη για βοήθεια στο σπίτι.
Έχετε τεράστια ευθύνη και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, γιατί παρακρατούσατε χρόνια και χρόνια τεράστια ποσά από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, από φόρους οι οποίοι εισπράττονταν από τους εργαζόμενους και το λαό και δεν αποδίδονταν στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Και αυτά τα λεφτά δεν λείπουν, κύριοι της Κυβέρνησης, από κάποια ταμεία. Λείπουν από έργα, από υπηρεσίες, από δραστηριότητες που έπρεπε να παράσχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στους εργαζόμενους, στο λαό και για το «Βοήθεια στο Σπίτι». Αυτή είναι η πραγματικότητα. Παίρνουμε φόρους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους αξιοποιούμε διαφορετικά. Αυτό είναι το πρώτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

VSSGR-FB

Powered By BloggerTips.gr