SCROLL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
4.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - 130.000 ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ & ΑμεΑ.

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΤΟ ΚΡΑΤΑΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟ.
MΕΣ ΤΟ ΚΡΥΟ ΜΕΣ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΤΟ BΟΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ!

networked blogs

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ....

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

23/10/10

Βουλή: Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»

21/10/2010
Απαντήθηκε η με αριθμό 135/18-10-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιο Ντόλιο, σχετικά με την εγκατάλειψη του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κύριε συνάδελφε, θα ήθελα να ξεκινήσω με το εξής: Την τελευταία περίοδο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικώς καταγγέλλεται και κατηγορείται για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα και για τον τρόπο με τον οποίο γενικώς λειτουργεί.

Εκείνο το οποίο θέλω να επισημάνω είναι ότι εκεί που τα έχει πάει καλά η Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικά, αλλά και οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα αυτό ειδικότερα και εκεί που θα πρέπει να της πούμε «εύγε» είναι στις δραστηριότητες προνοιακού χαρακτήρα. Μια από αυτές τις δραστηριότητες είναι το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Πράγματι, στο Πρόγραμμα αυτό απασχολούνται περίπου τρεις χιλιάδες οκτακόσιοι εργαζόμενοι. Ελάχιστοι, ίσως κάποιες λίγες εκατοντάδες, κατάφεραν να υπογράψουν συμβάσεις αορίστου χρόνου με το Προεδρικό Διάταγμα 204.

Ας δούμε, λοιπόν, από πού χρηματοδοτήθηκε το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Κατά τη διάρκεια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, το Πρόγραμμα αυτό ήταν συγχρηματοδοτούμενο από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Κατά τη διάρκεια του 2009, υπήρχε η διαβεβαίωση της προηγούμενης κυβέρνησης ότι το Πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους μέχρι τον Αύγουστο του 2009 και ότι στη συνέχεια θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Δυστυχώς, έγινε μία λάθος επιλογή. Αυτή η λάθος επιλογή ήταν ότι επιχείρησε, αξιοποιώντας τη «ρήτρα ευελιξίας» -όπως αυτή λέγεται και υπάρχει στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης- να ζητήσει την έγκριση για χρηματοδότηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» από το 10% των πόρων του ΕΤΠΑ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Όπως ξέρετε, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι ένα Ταμείο που χρηματοδοτεί υποδομές.

Για να μπορέσει να κάνει δράσεις «τύπου ΕΚΤ», εκείνο που δεν σκέφθηκε είναι ότι οι δράσεις αυτές «τύπου ΕΚΤ» θα είχαν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εάν το πρόγραμμα απευθυνόταν σε εργαζόμενους γενικώς που ασχολούνται με έργα και δράσεις των ΠΕΠ, του ΕΤΠΑ. Απορρίφθηκε, λοιπόν, το ζήτημα και δημιουργήθηκε μέγα θέμα.

Από εκεί και πέρα, λοιπόν, εμείς αναλάβαμε τη δέσμευση και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2010 χρηματοδοτήσαμε το Πρόγραμμα από εθνικούς πόρους. Επειδή υπήρχε ελπίδα ότι θα υπάρξει συνέχιση της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, κρατήσαμε τους ίδιους εργαζόμενους που έχουν πρόβλημα. Όμως, και το Πρόγραμμα είχε πρόβλημα.

Για να αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, το πρόβλημα, αναβαθμίσαμε το θέμα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ήδη σήμερα και αυτή την ώρα η κα Κατσέλη είναι στις Βρυξέλες και μεταξύ των άλλων θα έχει συναντήσεις και γι’ αυτό το θέμα. Επιχειρούμε να πετύχουμε τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Αλλάξαμε, δηλαδή, επιχειρηματολογία.

Εφόσον αυτό γίνει κατορθωτό, σημαίνει ότι θα υπάρξει παράταση των συμβάσεων με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία των εργαζόμενων του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» μέχρι το τέλος του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος.

Εφόσον όμως δεν γίνει κατορθωτό, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο, για να μην πω δυσεπίλυτο, γρίφο. Αυτός ο γρίφος έγκειται στο πώς μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα καταφέρουμε να κάνουμε διαγωνισμό για να προσλάβουμε συμβασιούχους οι οποίοι θα δουλέψουν αμέσως μόλις λήξουν οι συμβάσεις από 1/1/2011.

Και για να μην αφήσω κανένα ενδεχόμενο παρανόησης, θέλω να πω ότι η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη συνέχιση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και του Προγράμματος κοινωνικής μέριμνας. Εάν δεν πετύχουμε τη συγχρηματοδότηση, τότε τα προγράμματα θα συνεχιστούν με εθνικούς πόρους.

Γρίφο και δύσκολο πρόβλημα αποτελεί ως ένα βαθμό η επίλυση του προβλήματος της πρόσληψης των ανθρώπων που θα δουλέψουν σ’ αυτά τα προγράμματα, χωρίς να υπάρξει το κενό διάστημα του ενός ή ενάμισι μήνα.

Είμαστε, λοιπόν, σε επαφή και με το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα ως εναλλακτική –επαναλαμβάνω- λύση, στην περίπτωση που δεν καταφέρουμε ως Κυβέρνηση να πετύχουμε τη συγχρηματοδότηση με τη νέα επιχειρηματολογία την οποία αναπτύσσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.(συνέχεια...) Το πρώτο πράγμα που θέλω να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι δεν θα σταματήσει το πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» και το πρόγραμμα «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ», είτε πετύχουμε τη συγχρηματοδότηση είτε δεν την πετύχουμε. Εάν δεν την πετύχουμε, θα συνεχίσουμε αυτό που κάναμε κατά τη διάρκεια του 2010, δηλαδή να χρηματοδοτούμε αυτές τις δραστηριότητες από εθνικούς πόρους. Αυτό είναι το ένα ζήτημα.

Το δεύτερο ζήτημα: Εάν καταφέρουμε να πετύχουμε τη συγχρηματοδότηση, τότε, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, θα υπάρχει παράταση των συμβάσεων των ήδη εργαζόμενων. Εάν δεν καταφέρουμε να πετύχουμε τη χρηματοδότηση, τότε στην περίπτωση που πάμε σε νέα προκήρυξη, έχουμε να αντιμετωπίσουμε –το λέω, για να το ξέρετε, κύριοι συνάδελφοι, και επειδή πιθανόν μας ακούνε και εκτός της Αίθουσας- δύο προβλήματα:

Το ένα πρόβλημα είναι ότι λόγω της υπάρχουσας εκλογικής νομοθεσίας δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις από δήμους και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις μέχρι την ανάληψη των νέων δημοτικών αρχών. Είναι ένα ζήτημα που εξετάζουμε πώς μπορούμε να το ξεπεράσουμε νομικά.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι αν γίνει προκήρυξη προ της λήξης των συμβάσεων των ήδη εργαζόμενων, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση, γιατί θα εργάζονται ακόμη. Είναι ένα ζήτημα που, επίσης, εξετάζουμε και επιχειρούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Θέλω δε να σας πω ότι αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε και αυτά τα ζητήματα, στην περίπτωση που –επαναλαμβάνω- δεν υπάρχει συγχρηματοδότηση, η εκτίμησή μας είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των νέων συμβασιούχων στα προγράμματα αυτά θα προκύψει από τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους.

Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

VSSGR-FB

Powered By BloggerTips.gr