SCROLL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
4.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - 130.000 ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ & ΑμεΑ.

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΤΟ ΚΡΑΤΑΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟ.
MΕΣ ΤΟ ΚΡΥΟ ΜΕΣ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΤΟ BΟΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ!

networked blogs

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ....

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

6/10/10

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 2 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ


Ερώτηση του βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Καβάλας Σάββα Εμινίδη και Μαρίας Θεοχάρη Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Καρδίτσας  για τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

06.10.2010
Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με θέμα τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», κατέθεσε χθες ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Σάββα Εμινίδης. Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων στο πρόγραμμα και η αγωνία τους για το μέλλον καθώς οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του χρόνου.Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με θέμα τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», κατέθεσε χθες ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Σάββα Εμινίδης. Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων στο πρόγραμμα και η αγωνία τους για το μέλλον καθώς οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του χρόνου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Εδώ και 12 χρόνια λειτουργεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που κατά γενική ομολογία είναι πολύ επιτυχημένος θεσμός. Για τους δήμους αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μέσο άσκησης κοινωνικής πολιτικής, προσφέροντας τεράστια βοήθεια σε ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες στο δικό τους χώρο. Παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, βοήθεια στην καθαριότητα του σπιτιού και στην ατομική υγιεινή, προσφέρει καθημερινή σίτιση αλλά και ιατρική περίθαλψη σε όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε να λειτουργεί το 1998 και συνέχισε για δέκα χρόνια με ευρωπαϊκά κονδύλια των τριών Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως σήμερα χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους. Στο τέλος του χρόνου λήγουν οι συμβάσεις των περίπου 5.000 εργαζομένων του προγράμματος και το μέλλον τους είναι άδηλο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους ίδιους, το κόστος της ιδρυματικής φροντίδας τόσων δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων είναι πολλαπλάσιο του κόστους λειτουργίας των δομών του «Βοήθεια στο Σπίτι».
Ένα τόσο πετυχημένο και χρήσιμο πρόγραμμα, παρ' ό,τι έχουν περάσει 12 χρόνια από την έναρξη της εφαρμογής του, δεν σταθεροποιήθηκε ως δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όσο το μέλλον του προγράμματος βρίσκεται σε εκκρεμότητα, είναι φυσιολογικό να επικρατεί αγωνία τόσο μεταξύ των εργαζομένων όσο και μεταξύ των δικαιούχων. Ειδικά οι τελευταίοι, κινδυνεύουν από τη μία στιγμή στην άλλη να χάσουν το σημαντικότερο, ίσως, στήριγμα στη δύσκολη καθημερινότητά τους.
Ερωτάται ο κ. υπουργός:
1. Από ποιους πόρους θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» από 1/1/2011;
2. Με ποιο θεσμικό πλαίσιο θα συνεχιστούν οι σχετικές δράσεις στο μέλλον;
3. Ποια θα είναι η τύχη του προσωπικού που εργάζεται σήμερα στο πρόγραμμα;

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας, Διατροφής και Άθλησης Α. Λοβέρδο και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ.    Ραγκούση κατέθεσε η Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Καρδίτσας Μαρία Θεοχάρη, με θέμα τη συνέχιση του Προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι".
4/10/2010
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Ως γνωστόν, η περίοδος εφαρμογής και υλοποίησης του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο παρέχεται σε 110.000 χιλιάδες ηλικιωμένους συνανθρώπους μας από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας και προσφέρει ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, συναισθηματική υποστήριξη και διενέργεια εξωτερικών εργασιών, λήγει τις 31 Δεκεμβρίου 2010.
Ενώ τα προγράμματα αυτά έχουν ενταχθεί τυπικά στο ΕΣΠΑ 2007-2013, η χρηματοδότησή τους εξακολουθεί να γίνεται από εθνικούς πόρους, καθώς η Ε.Ε. αρνείται να συνεχίσει τη χρηματοδότηση. Δεδομένου ότι έως σήμερα, τρεις μήνες πριν την λήξη των προγραμμάτων, δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το μέλλον των Δομών, είναι ευνόητο ότι οι εργαζόμενοι στις Δομές αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον, ενώ οι χιλιάδες ηλικιωμένοι και ΑμεΑ που επωφελούνται των υπηρεσιών που προσφέρονται θα βρεθούν σε δεινή κατάσταση στην περίπτωση που τερματιστεί η «Βοήθεια στο Σπίτι».
Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1.    Προτίθεται η κυβέρνηση να συνεχίσει την υλοποίηση του επιτυχημένου και δημοφιλούς θεσμού της φροντίδας κατ’ οίκον, καλύπτοντας τους αναγκαίους πόρους;

2.    Εφόσον συνεχιστεί η «Βοήθεια στο Σπίτι», σκοπεύει η κυβέρνηση να δώσει οριστική λύση στο εργασιακό πρόβλημα, θεσμοθετώντας την κοινωνική δομή στους νέους Καλλικράτειους Δήμους, με την υπό σύσταση Δ/νση Κοινωνικής Υπηρεσίας και την μεταφορά του προσωπικού, μετατρέποντας τις συμβάσεις των εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου μετά από 8 χρόνια αδιάλειπτης και συνεχούς προσφοράς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

VSSGR-FB

Powered By BloggerTips.gr