SCROLL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
4.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - 130.000 ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ & ΑμεΑ.

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΤΟ ΚΡΑΤΑΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟ.
MΕΣ ΤΟ ΚΡΥΟ ΜΕΣ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΤΟ BΟΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ!

networked blogs

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.

ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ....

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

17/3/10

ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

Πηγή Ελευθεροτυπία
Τρίτη 16 Μαρτίου 2010
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ: ΕΓΚΛΗΜΑ Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
Θετική ρότα για συμβασιούχους

Η μη συμμόρφωση των ΟΤΑ στις αποφάσεις των δικαστηρίων, που δικαιώνουν, προσωρινά, συμβασιούχους συνιστά έγκλημα, επισημαίνει σε γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Κονταξής, με αφορμή σχετικό ερώτημα του Δήμου Ζωγράφου.
Οι δήμαρχοι υποχρεούνται να εκτελούν τις αποφάσεις δικαστηρίων, ξεκαθαρίζει η γνωμοδότηση Ο κ. Κονταξής ξεκαθαρίζει ότι οι δήμαρχοι υποχρεούνται να εκτελούν τις προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων και τις αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που τους επιβάλλουν να απασχολούν συμβασιούχους μέχρι να τελεσιδικήσουν οι αγωγές τις οποίες έχουν καταθέσει σε βάρος των δήμων.
Στην εισαγγελική γνωμοδότηση αναφέρεται ακόμη ότι δεν υπάρχει σύγκρουση υποχρεώσεων για τους δημάρχους, οι οποίοι υποχρεούνται να υλοποιούν τις προσωρινές διαταγές υπέρ των συμβασιούχων, παρά τον νόμο 2190/94 που απαγορεύει την παράταση ή ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή τη μετατροπή τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Και αυτό διότι η προσωρινή διαταγή παρέχει έννομη προστασία και αποσκοπεί στην ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος, δεδομένου ότι η απονομή της δικαιοσύνης παρουσιάζει βραδύτητα. Κατά συνέπεια, καταλήγει ο κ. Κονταξής, η συμμόρφωση των δημάρχων κ.λπ. προς τις προσωρινές διαταγές που αφορούν την απασχόληση των συμβασιούχων «όχι μόνο δεν συνιστά έγκλημα, αλλά η μη συμμόρφωση συνιστά έγκλημα».
Σημειώνεται ότι ο Αρειος Πάγος με πρόεδρο τον Ρ. Κεδίκογλου ούτε λίγο ούτε πολύ απηύθυνε συστάσεις προς τα Πρωτοδικεία να μη δικαιώνουν απολυμένους συμβασιούχους, ενώ ο πρώην εισαγγελέας Γ. Σανιδάς είχε ασκήσει για πρώτη φορά αίτηση αναίρεσης κατά αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων υπέρ συμβασιούχων του ΕΛΓΑ.
Πέραν της θετικής για τους εργαζομένους γνωμοδότησης, υπάρχει και η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που υποχρεώνει τους δήμους να καταβάλουν τις αποδοχές (που είχαν παγώσει) σε συμβασιούχους οι οποίοι έχουν δικαιωθεί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, αφού κρίθηκε ότι οι αποφάσεις αυτές είναι ισχυρές και πρέπει να εφαρμόζονται.

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ
Βγαίνουν από το «τούνελ» 5.000 συμβασιούχοι

Φως στο τούνελ του τρόμου, της αγωνίας και της ανέχειας, που βιώνουν τέσσερα χρόνια τώρα περίπου 5.000 συμβασιούχοι, έριξε η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έδωσε το «πράσινο φως» όχι μόνο για να πληρωθούν όσοι έχουν υπέρ τους δικαστικές αποφάσεις, αλλά και να πάρουν αναδρομικά τα χρήματα που τους στερούσαν τόσα χρόνια.
Παλαιότερη κινητοποίηση εργαζομένων σε δήμο για τους μισθούς που δεν φάνηκαν Η απόφαση αυτή ανέτρεψε προηγούμενη του Ε.Σ. και έκρινε ότι αρμόδια δικαστήρια για να αποφανθούν για εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο (αν είναι ορισμένης ή αόριστης διάρκειας) είναι τα πολιτικά δικαστήρια, θέτοντας έτσι τέρμα σε μια διελκυστίνδα που ταλαιπώρησε την τελευταία πενταετία και το ΑΣΕΠ.
Την υπόθεση χειρίστηκαν οι δικηγόροι Χρήστος Νικολουτσόπουλος και Φωτεινή Δερμιτζάκη. Ο κ. Νικολουτσόπουλος μας λέει σχετικά:
«Τον Νοέμβριο του 2006, το Ελεγκτικό Συνέδριο, παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου, έκρινε ότι είναι "ανυπόστατες" οι αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων που έχουν δικαιώσει συμβασιούχους επειδή, κατά την άποψή του, μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 (Παυλόπουλου) δεν ήταν αρμόδια να κρίνουν επί των θεμάτων αυτών τα πολιτικά δικαστήρια. Με τον τρόπο αυτό, διακινδυνεύοντας το κύρος του, έφερε σε απόγνωση εργαζόμενους που, αν και είχαν δικαιωθεί από τα αρμόδια δικαστήρια, η Πολιτεία αντιμετώπιζε τις δικαστικές αυτές αποφάσεις σαν "κουρελόχαρτα". Τριάμισι χρόνια μετά, η Ολομέλεια του Ε.Σ. αποφάσισε ομόφωνα διαφορετικά, αποκαθιστώντας τη συνταγματική νομιμότητα. Αναπτερώνονται έτσι οι ελπίδες αποκατάστασης τρωθέντων θεσμών, όπως και του θεμελιώδους δικαιώματος δικαστικής προστασίας και του σεβασμού του από το σύνολο των οργάνων της Πολιτείας, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη όλων των πολιτών στην ελληνική Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της».
Υπολογίζεται ότι με την απόφαση αυτή αποκαθίστανται οι εργασιακές σχέσεις τουλάχιστον 4.000 συμβασιούχων στους δήμους και περίπου 1.000 συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού.


Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Και αναδρομικά στους συμβασιούχους με τη «βούλα» του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Το πράσινο φως για την πληρωμή αλλά και την αναδρομική καταβολή των αποδοχών σε χιλιάδες συμβασιούχους που έχουν δικαιωθεί με δικαστικές αποφάσεις ανάβει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Μέχρι σήμερα είχε παγώσει η πληρωμή των εργαζομένων αφού προηγούμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του 2006 θεωρούσε ανυπόστατες και ανίσχυρες τις αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων που τους δικαίωναν, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να αρνηθεί να τις εκτελέσει και να εγκρίνει τα εντάλματα μισθοδοσίας τους. Η κρίση αυτή του δικαστηρίου είχε προκαλέσει επί τρία και πλέον χρόνια σοβαρότατα προβλήματα στους συμβασιούχους, πολλοί από τους οποίους υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν και άλλοι να δουλεύουν επί μήνες απλήρωτοι.
Το καθεστώς αυτό ανατρέπεται με τη χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία έκρινε ότι πρέπει να εκτελεστεί απόφαση του Πρωτοδικείου υπέρ 34 συμβασιούχων και να υποχρεωθεί ο Δήμος Κρωπίας να τους καταβάλει τις αποδοχές, που μέχρι σήμερα δεν τις ενέκρινε. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι το Τριμελές Συμβούλιο του Αρείου Πάγου είχε επιβάλει στον δήμο πρόστιμο 155.000 ευρώ επειδή δεν είχε συμμορφωθεί με την απόφαση. Ομόφωνα οι δικαστές έκριναν ότι αρμόδια δικαστήρια για να αποφαίνονται για το αν εργασιακές σχέσεις των απασχολουμένων στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι ορισμένης ή αόριστης διάρκειας είναι τα πολιτικά δικαστήρια. Στην απόφαση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι τελεσίδικες αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων εκδόθηκαν μέσα στα πλαίσια της δικαιοδοσίας τους και ως εκ τούτου παράγουν δεδικασμένο και εκτελεστότητα και υποχρεώνουν τη Διοίκηση σε συμμόρφωση και δεσμεύουν το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών».
Την ανατροπή της νομολογίας για την καταβολή της μισθοδοσίας στους συμβασιούχους είχε ζητήσει από την Ολομέλεια ο γενικός επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γ. Σχοινιωτάκης.
« Με την απόφαση αποκαθίσταται επιτέλους η συνταγματική νομιμότητα ως προς τα όρια ελέγχου του ίδιου του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα οποία είχε υπερβεί με σκανδαλωδώς αντισυνταγματικό τρόπο με την προηγούμενη απόφασή του το 2006» αναφέρουν οι δικηγόροι που χειρίστηκαν την υπόθεση Χρ. Νικολουτσόπουλος και Φωτεινή Δερμιτζάκη.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Πράσινο φως για μονιμοποίηση και πληρωμή χιλιάδων συμβασιούχων
Απόφαση-πρόκριμα της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανοίγει τον δρόμο για τη μονιμοποίηση και την πληρωμή χιλιάδων συμβασιούχων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουν δικαιωθεί αμετάκλητα από τα πολιτικά δικαστήρια.
Με αφορμή την υπόθεση 34 συμβασιούχων του Δήμου Κρωπίας, ομόφωνα κρίθηκε ότι πρέπει να εγκριθούν τα εντάλματα πληρωμής τους, καθώς ο Αρειος Πάγος υποχρεώνει τη διοίκηση να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση που τους δικαιώνει. Παρά το γεγονός ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών είχε αναγνωρίσει ότι οι συμβάσεις εργασίας τους συνιστούν στην πραγματικότητα συμβάσεις αορίστου χρόνου, αφού κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ο δήμος ηρνείτο να τους καταβάλει τη μισθοδοσία τους, με αποτέλεσμα οι συμβασιούχοι να προσφύγουν στο τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου. Αυτό επέβαλε στον δήμο χρηματικό πρόστιμο ύψους 155.000 ευρώ, διότι δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση. Σύμφωνα με την Ολομέλεια, το Ελεγκτικό Συνέδριο οφείλει να εγκρίνει την πληρωμή τους λόγω της προηγούμενης δεσμευτικής απόφασης του Αρείου Πάγου.
Σημειώνεται ότι το 2006 η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου είχε μπλοκάρει την πληρωμή των συμβασιούχων, με το σκεπτικό ότι τα πολιτικά δικαστήρια δεν είναι αρμόδια να αποφαίνονται για τέτοια ζητήματα και, κατά συνέπεια, οι αποφάσεις τους είναι ανίσχυρες.
Κατά τη συζήτηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, είχαν διατυπωθεί αντίθετες εισηγήσεις όσον αφορά τη δυνατότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όταν ασκεί προληπτικό έλεγχο των δαπανών, να εξετάζει αν μια δικαστική απόφαση είναι ανυπόστατη ή μη.
Αν και η χθεσινή ετυμηγορία των δικαστών δεν ανατρέπει πλήρως την αρνητική για τους συμβασιούχους νομολογία, ωστόσο αποτελεί θετικό βήμα για τη δικαίωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

VSSGR-FB

Powered By BloggerTips.gr